Samothrakia pellazge nga ”Fahri Xharra”

Samothrakia pellazge nga ”Fahri Xharra”

671
0
SHPËRNDAJE

nga Fahri Xharra

E them edhe ndryshe , të kërkosh nga mjegulla që të ndriçojë rrugën e humbur për të gjetur vetveten nuk duket punë e mençme . Apo jo ?  Bibliotekat tona nuk guxojmë t`i djegim .Por nejse unë po vazhdoj me tregimin tim .

Më lejoni që për fillim të shkruaj ashtu si e gjeta : “ SAMOTHRACE sam’-o-thras (Samothrake, “the Thracian Samos”; the King James Version Samothracia, sam-o-thra’sha; the island was formerly Dardania; for change of name see Pausanias vii.4,3; Strabo x.457, and for a full discussion Conze, Hauser and Benndorf, Neue Untersuchungen auf South, 1880): https://www.biblestudytools.com/encyclopedias/isbe/samothrace.html

Pra si e shihni edhe në hartën  e sipërme  Samothrakia është një ujdhesë që dikur  ishte Dardania  ( e thonë edhe Pausania , Strabo-ja).  Pra ujdhesë  në Detin e Egjeut, përballë  grykës së Lumit Hebra .fxh23

Maja e lartë e malit  mbi një mijë metra përmendet  edhe në Iliadë si ulëse e Posejdonit .

Ujëdhesa ishte e përmendur për shkak të shenjtërisë së saj  por edhe si vend kulti i Kabeirëve , për të cilët Herodoti thotë që rrjedhin nga  banoret pellazg ( Aristofani Pax 277 ) Misteret lidhen me adhurimin e zotnave te Eleusit por nga këtu fillojnë edhe misteret e besimeve të Filipit të Maqedonisë dhe Olimpisë , gruas së tij.

“Ashtu si Kartagjenasit dhe Spartanet  edhe Maqedonët i takojnë popujve të heshtur të detit të vjetër  Mesdhetar, sepse gjithçka që dimë për ata është shkruar nga të tjerët – dhe të gjitha shkrimet ose ishin të pa argumentuara si duhet ose të shkruara rastesisht apo me armiqësi “- E.N. Borzafxh234

((Kaloi plotë një vit nga djegëja e Bibliotekës Kombëtare.
Asaj kohe, shqiptarëve ju tha…
Se, do të kryheshin hetime…
Se, shumë shpejt, do të njoftohej lista e librave të djegur dhe të dëmtuar…
Se një grup “ekspertësh” do të vlerësonin dëmin që i ishte shkaktuar kulturës shqiptare.
Sot, mbas një viti, nuk dimë asgjë…
Sa libra u dogjën?
Sa libra u dëmtuan?
Kush ishin titujt e këtyre librave?
Cilën pjesë të kulturës dhe kujtesës kombëtare, kemi humbur njëherë e përgjithnjë?

Sot, mbas një viti, dimë vetëm, që mynxyrë ministria e ç’kulturës kombëtare, mori një dekoratë nga shteti francez (për djegien e librave të shkruar në gjuhën shqipe?), dhe drejtoresha e bibliotekës kombëtare, në panairin e librit, u nderua me një çmim (për djegien e librave të shkruar në gjuhën shqipe ?  (MOS E HARRONI DJEGIEN E BIBLIOTEKËS KOMBËTARE! Bujar Kule ))fxh2

Kjo fjali mënxeu në shpirtë  dhe ashtu në anglishte po iu përcjelli : “ The Samothracians were also originally non-Greek, and are associated with the Trojans and the Pelasgians; they used a foreign language . Samothrace offered an initiatory mystery, which promised safety and prosperity to seamen. The secret of these mysteries has largely been kept; but we know that of three things about the ritual, the aspirants were asked the worst action they had ever committed “

Po pra, Samothrakasit ishin popull i vërtetë jo-grek dhe kishin lidhje me Trojanë dhe Pellazgët . ata e flisnin një gjuhë të huaj” – shkruan në shkrimet romake. Shikoni Zotërat Kabeir dhe samothrakas ishin me elemente para-greke ose me elemente jo–greke si Hitite , Thrakase , proto-Etruske
( frigase )  Kulti i Kabeireve pra ishteme siguri me origjinë Frigase  , si mbrojtës të detarëve  të cilët u moren nga grekët për ritualet e tyre .fxh2345