Gravura e rrallë: Ja si duket stërnipi i 11-të i Skënderbeut

Gravura e rrallë: Ja si duket stërnipi i 11-të i Skënderbeut

1034
0
SHPËRNDAJE

Nga Auron Tare

Meqenese te gjithe vrapuan per te postuar dicka ne kujtim te te madhit Skenderbe, hapa edhe une arkivin tim per te pare mos kisha ndonje gje per te.

Me poshte po sjell dicka shume interesante dhe te rralle per te kuptuar se miti i te madhit Skenderbe vazhdonte ende ne Europe shekuj pas vdekjes se tij ne Lezhe.

Ne Koleksionin Mbreteror te Anglise nder materialet e rralla ne arkiven kolosale te saj ndodhet edhe nje Gravure e shek te 18. Kjo Gravure jep portretin ne profil te nje personi ende te pa njohur nga histografia jone me Titullin e Princit te Albanise.

Se kush eshte ky person mbetet per t’u zbuluar por fakti qe ndodhet ne koleksionin Mbreteror te Anglise tregon per interesin qe ende pas 4 shekujsh miti i Skenderbeut ishte i gjalle ne Europe.

Imazhi i Gravures me permasa 13.3 x 8.8 cm ka Profilin e Princit i cili cuditerisht nuk ka perdorur Shqiponjen me dy krere por nje shqiponje Perandorake. Me poshte mbishkrimi qe shoqeron Portretin e ketij princi i cili pretendon se vjen nga linja e te madhit Skenderbe.

“Nuk eshte nje vdekatar por eshte Apollo qe flet me zerin e tij” .

Ndersa ne Medalion shkruhet: “Princi Kastriot i Shqiperise sternipi i 11 i te Madhit Skenderbej 18 Shkurt 1751”./Dita

auroni