Një hulumtim i ri i botuar në revistën shkencorë prestigjioze “Nature” nga...

Një hulumtim i ri i botuar në revistën shkencorë prestigjioze “Nature” nga shkencëtari i Harvardit “Iosif Lazaridis” konfirmon autoktoninë shqiptare në Evropën Jugore

629
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: A.T.

Hulumtimi quhet “Genetic origins of the Minoans and Mycenaeans” (Origjina gjenetik e Minoanëve dhe Mikenëve) dhe krahason gjenetikën e Mikenëve dhe Minoanëve me popujt e evropës të sotme.

Krahasimi është bërë nëpërmjet nxjerrjes së materialit gjenetik nga varret e lashta dhe rezultatët e krahasimeve janë keto:

“Mikenët janë më së paku të diferencuar gjenetikisht nga popullatat nga Greqia, Qiproja, Shqipëria dhe Italia”

Duke marre parasysh kush janë Mikenët dhe Minoanët dhe lashtësia e civlizimeve të tyre, afërsia gjenetike me Shqiptarët nënkupton një prezencë Shqiptare ne Evropën Jugore prej më së paku 5000 vjet.

Eshte tejët interesant edhe fakti qe mostrat e Minoanëve prej tempullit “Moni Odigitria” (Fig. 2C) ne Kretë janë më afër gjenetikisht me Shqiptarët se sa me Grekët.screenshot_26

Linku i hulumtimit: https://www.nature.com/articles/nature23310