MBRETËRIT E LIDISË TROJANE KISHIN EMRA ILIRO-SHQIPTAR

MBRETËRIT E LIDISË TROJANE KISHIN EMRA ILIRO-SHQIPTAR

2371
0
SHPËRNDAJE

Mbretërit e Lidisë, të njohur sipas Historisë zyrtare..

Mbreti-GIGES ose GIGAS, që tmerrësisht ka ngjashmëri me emrin shqiptar (GEGA).. GIGES, mbretëroj rreth viti 680 – 644 para krishtit..

Mbreti ARDIS ose ARDI.. Ky emër, ishte shumë i përdorur tek Ilirët e lashtë, por edhe tek ne Shqiptarët, deri në ditët e sotme..
ARDI mbretëroj rreth vitit 644 – 625 para krishtit..

Mbreti AGRON, mendoj se ska nevoj për koment !!! Mbreti Agron i Lidisë kishte të njëjtin emër me Agronin, mbretit Ilir. AGRONI – Lidis, mendohej të ishte djali i të madhit Herakles (Herkulit), hypi në fron rreth vitit 1221 para krishtit..

Mbreti ATIS = (ATI-BABA), një tjetër mbret ishte edhe KOTI = I KOTI, po si koti në shqip.. Një tjetër fakt i çuditshëm është edhe emri (BUK).. Lidët e frigët i thoshin Bukës, po si i thonë shqiptarët sot (Bukë)..

Lidia ishte një shtet në veri të Azisë së Vogël me një qytetërim shumë të lashtë. Lidët ishin trojanë dhe gjatë Luftës së Trojës luftuan për mbrojtjen e saj. Nga Lidia kanë ardhur edhe Tyrrenët (Etruskët) dhe Sherrdanët (SARDENJA).
Sherrdanët (sherr-dan ose sherr-don = Ngatrrestarët), mund të perkthehet shumë sakt me anë të gjuhës shqipe.. Kështu Straboni citon Antiklidin që thotë se“pellazgët qenë të parët që populluan ishujt Lemno dhe Inmbro dhe disa prej tyre kaluan në Itali me Tyrrenin të birin e Atit”.. Qytetërimi i lidëve dhe frigasve, të cilët ishin popuj Dardano-trojanë,pa dyshim ka qenë një nga qytetërimet më të larta që ka njohur njerëzimi. Lidianët ishin të parët që shpikën monedhën, pastaj shtetet të tjera fqinje morën shpikjen lide të monedhave.. Këto emra të ngjashëm Shqiptar, vërtetojnë origjinën e njëjtë të, TROJANO-DARDANO-ILIRËVE..