Marrëveshja e fshehtë turko-greko për shkëmbimin e popullisisë se Çamërisë

Marrëveshja e fshehtë turko-greko për shkëmbimin e popullisisë se Çamërisë

1902
0
SHPËRNDAJE

Marrëveshja e Lozanës 1923- mes Turqisë dhe Greqisë, kanë arritur të krijonë një « tram (shkëmbim) » me turqit : 450.000 shqiptar mysliman të Çamërisë kundër 1.450.000 grek të Anadollit perëndimore që ripopulluan jugun e Epirit jugore (Çamëria e jonë).

Ky shkëmbim, i cili nuk është përmendur kurrë në rrethët e fuqive të mëdha të kohës ose në media, shkoj pa u vënë re. Nga kjo Grekët përfituanë për të provuar botës se Jugu i Epirit është e ka qenë vetëm grek dhe ortodoksë dhe jo shqiptar dhe mysliman. Kjo është një krim edhe një farë ethnocidi që nuk e mbanë emrin.

Mathieu Aref – Doctorat es Histoire et civilisation de l’Antiquité · Etudes ethnolinguistiques · Histoire antique et préhellenique · Paris, France