BARGALA një qytet antik Paeon thrako-ILIRE !

BARGALA një qytet antik Paeon thrako-ILIRE !

310
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Astibo ne antikitet prane lumit Bregalnica… Histografi Polienus thekson se mbreterit Paeon kan bëre ritualet e kurorëzimit në keto banjo.

Shtip (ose Astibo / Astibos / Astibus) ka trashëgiminë e tij të qenit kryeqyteti i lashtë i fisit Paeonian që ndodheshin në rajonin perëndimor të pellgut Axius të lumit pjellor, rreth shekullit të pestë dhe të katërt p.e.s.

Bargala ishte një qytet antik, i përmendur për herë të parë në 451 AC në sipërfaqe prej 5 hektarësh, pranë qytetit të sotëm Stip / 10 km, në shpatet e ulëta të malit Plachkovica.

Emri Bargala i qytetit i cili ishte me prejardhje thrake gjithashtu është gjetur në një mbishkrim të pllakës përkujtimore prej 371 në portat e qytetit. Në fund të shekullit të 4-të, vendbanimi i vjetër me emrin Bargala shërbeu si një kamp ushtarak i legjioneve romake që bënin fushatë në lindje.

Pas rrënimit dhe qytetarëve u ndërtua një qytet i ri i cili u zhvillua në një qendër të rëndësishme të transportit dhe tregtisë. Qyteti i Bargallës u bë një vend i episkopës në shekujt e 5-të dhe të 6-të. Kishte tre basilike të ngritura në fund të shekullit të 4 dhe rindërtuar dhe rimodeluar në shekujt e 5-të dhe të 6-të.

Bazilika episkopale në zonën Bargala e cila u ndërtua në stilin e stilit të strukturave të vjetra të krishtera në Gadishullin Ballkanik dhe Mesdheun u zbulua në pjesën veriperëndimore të qytetit.

Është një bazilikë me tre aisa me akset gjysmë-rrethore të brendshme dhe të jashtme, me narteksin e brendshëm dhe një exonarthex. Kantinat bazilike të gurta janë veçanërisht mbresëlënëse, me përjashtim të katit verior i cili është i mbuluar me mozaik polikromatik dhe stolisjeje me swastika.

Struktura e bazilikës Bargala është e pasur me dekorime arkitekturore, prej të cilave janë veçanërisht interesante kryeqytetet mermere me kokat e luanëve dhe gjethet e hardhisë dhe përmban mbishkrimin e zbuluar në një kryeqytet në exo-narthex: “Krishti, ndihmo shërbëtorin tënd, Peshkopi Hermius” .

Qyteti i Bargallës arriti majën e saj gjatë sundimit të Perandorit Justinian I / 527-565 /. Diga me monedha ari dhe bronzi, e fundit që daton nga 584/5 u gjet në vendin e Bargallës në lumin Bregalnica.

Ndër gjetjet më ekskluzive të zonës Bargala është një pllakë prej druri e gdhendur që nga fundi i shekullit të 4-të, e vetmja e llojit të vet në Ballkan, që përfaqëson njerëz dhe luanë dhe dekorime gjeometrike.

Në afërsi të zonës së Bargallës, jashtë mureve të qytetit të krishterë të hershëm të Bargallës, në bregun e lumit Kozjacka, është kisha ortodokse kushtuar Shën Gjergjit nga shek. IX-10, një nga më të vjetrat në Maqedoni me fragmente të zbukurimit afresk që dëshmojnë për jetën e pasur kulturore dhe shpirtërore.

Bargala archaeological site Stip Macedonia