Pterela me djemt Taphius dhe Teleboa themeluan fiset Epirote të akarnanisë !

Pterela me djemt Taphius dhe Teleboa themeluan fiset Epirote të akarnanisë !

277
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Taphius dhe Teleboas gjithashtu u numëruan mes djemve të Pterelaus dhe themeluan fiset Taphian dhe Teleboa.

Pterela ishte një bir i Lelex, një mbret para-helenik, pasardhësit e të cilit (Lelegët) u përhapën nëpër Greqi dhe më gjerë.

Pterelaus was a son of Lelex, a pre-Hellenic king whose descendants (the Leleges) spread across Greece and beyond.

Eustathius në Homer, f. 1473; Scholia në Apollonius Rhodius, Argonautica 1. 747.

According to Apollodorus of Athens, the island’s first king was Taphius, son of Poseidon and Hippothoe, daughter of Mnestor, king of the Myce­neans.

The first settlers of the town of Taphus were the Taphians or the Tele­boans, of Pelasgian origin (Acarnanian pro-Hellenes, who first settled on the island in the 3rd millennium BC).

Bijtë e tij Ithakus, Neritus dhe Polykton kolonizuan ishullin e Itaka (i cili mori emrin e njërit prej djemve të tij) dhe, përveç Ithaca vetë, themeloi vendet në Ithaca me emrin Neritum dhe Polyctorium. Taphius dhe Teleboas gjithashtu u numëruan mes djemve të Pterelaus dhe themeluan fiset Taphian dhe Teleboa.

Pterelaus was a son of Lelex, a pre-Hellenic king whose descendants (the Leleges) spread across Greece and beyond.

Pterelaus ruled the land by the River Achelous, in the region later called Acarnania.

Themelimi i Akarnanisë në mitologjinë ,,greke,, iu atribuonte tradicionalisht Acarnan, birit të Alcmaeon.

Sot ajo formon pjesën perëndimore të njësisë rajonale të Aetolia-Acarnania. Kryeqyteti dhe qyteti kryesor në kohët e lashta ishte Stratos

Ana veriore] e Acarnania e Gjirit Korinthia u konsiderua pjesë e rajonit të Epirit.

Pterelaus vendosi tokën pranë lumit Achelous, në rajonin e quajtur më vonë Acarnania.

Pterela kishte djem të shumtë që vendosën territorin në afërsi të Akilit, duke përfshirë edhe ishujt e afërt të detit Jon.

Bijtë e tij Ithakus, Neritus dhe Polykton kolonizuan ishullin e Itaka (i cili mori emrin e njërit prej djemve të tij) dhe, përveç Ithaca vetë, themeloi vendet në Ithaca me emrin Neritum dhe Polyctorium. Taphius dhe Teleboas gjithashtu u numëruan mes djemve të Pterelaus dhe themeluan fiset Taphian dhe Teleboa.

Pterela ishte nipi i Pterelës së parë dhe biri i Tapushit. (Një tjetër llogari e bën Taphiun, birin e Poseidonit dhe të Hippothoës, duke e bërë atë nip i tyre dhe një pasardhës i Perseusit Argive).screenshot_114

Ky Pterelaus, mbret i Taphianëve, ishte babai i disa djemve (Chromius, Tyrannus, Antiochus, Chersidamas, Mestor, Everes) dhe një vajzë të quajtur Comaetho.

Poseidoni i kishte dhuruar atij një flokë të artë mbi kokën e tij që e bënte të pavdekshëm dhe të pamposhtur për sa kohë që flokët u rritën në kokë.

Pterela dhe të afërmit e tij bastisën bagëtinë e Mbretit të Mycenae; por u vra në një ekspeditë hakmarrëse të udhëhequr nga Amphitryon (më vonë njerku i Heracles) pasi u tradhtua nga Comaetho, i cili ishte dashuruar me Amphitryon dhe nxori flokët e artë të kokës së babait të saj, gjë që e bëri atë të pambrojtur.

Kufijtë e Taphian u shpërndanë në aleatët e Amphitryon, përfshirë Cefalusin. Cefalusi sundoi mbi shumë ishuj dhe pasuesit e tij u bënë të njohur si Cephallenians.

Odiseu ishte një pasardhës i Cefalusit nga linja e mëposhtme: Cephalus – Arcesius – Laërtes – Odiseu.

Eustathius në Homer, f. 1473; Scholia në Apollonius Rhodius, Argonautica 1. 747.

Eustathius on Homer, p. 1473; Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica 1. 747.

Strabo, Geography, vii. p. 322, x. p. 459.
Tzetzes on Lycophron, 932

Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2. 4. 6 – 7

Pausanias, Description of Greece, 1. 37. 6
Sources

Image result for Pterelaus (; Ancient Greek: Πτερέλαος)
Medea

Apollodorus. Translation by Robin Hard. The Library of Greek Mythology. Oxford University Press, 1999. ISBN 978-0-19-283924-4; pp. 68–70

02024: Birth of Heracles. “Alcmena is relieved; her prayers are answered and her child is born.” (Ov. Met. 9.312). Guillaume T. de Villenave, …