Tiranë-Durrës Express: Hekurudha e vetme në Shqipëri në vitin 1920

Tiranë-Durrës Express: Hekurudha e vetme në Shqipëri në vitin 1920

2225
0
SHPËRNDAJE

Kjo ishte linja hekurdhore Tiranë-Durrës Express, e ndërtuar nga austriakët gjatë Luftës së Parë Botërore 11914-1918.

Kur austriakët u larguan nga Shqipëria, lokomotivat u shkatërruan dhe nuk gjendej asnjë njeri në Shqipëri që dinte të drejtonte një lokomotivë. Në vitin 1920 në Shqipëri, erdhi një kontigjent i Kryqit të  Kuq Amerikan, dhe ata kur panë linjën e hekurudhës sugjeruan që në vend të lekomotivës të përdorën kuajt sikurse në disa qytete amerikane.

Dhe kështu ndodhi hekurudha u bë shumë funksionale duke transportuar njerëz dhe mallra nga Tirana në Durrës dhe anasjelltas./FMimags Albania