Trogiri dhe Arbanija na thërrasin për t`i vizituar

Trogiri dhe Arbanija na thërrasin për t`i vizituar

382
0
SHPËRNDAJE

Shkruan Fahri Xharra
E keni llogaritur ndonjë herë se sa kohë na duhet që t`i vizitojmë të gjitha vendet në mbarë Eoropën duke menduar vetëm aty ku përmendet ndonjë gjurmë ilire, iliro-pellazge ?

Unë nuk e di, e pamundur të përllogaritet. Ta keni parasyshë që një shetitje e thjesht turistike vetë  në Bregun e djatht të Adriatikut do të ishte po e zëmë nga Ulqini e deri në Trieshte, kishte për të na marrë disa muaj kohë, e lerë më sikur të mundoheshim të eksloronim edhe të kaluaren tonë . E pa parë, po të gjithë Europen deri në Skoci ?
Nga Ishulli i Korçulles ku e pamë Lumbardhin  do shkojmë në Otokun Çiovo, nuk e di se si quhej në kohën e ilirëve.Me qëllim e shkrova OTOK duke menduar në ishull, sepse ky emër është shqip me kuptimin që në mes të detit është një tokë- “ ô tok` “. Apo jo ?

Aty në Çiovo nuk kam kohë rri shumë, më duhet ta shohë vetëm fshatin Arbanija, i cili administrohet nga qyteti  i Trogirit, dhe i cili sipas  kroatëve – The village is named after the Arbanasi, a group of ethnic Albanians that settled in several places on Croatia’s Adriatic coast in the 18th century.
Pra, fshati është emërtuar sipas Arbansëve të ardhur në bregun e Adriatikut në shek. 18-të. Ndoshta, por unë nuk i besoj shumë. Vetëm një pyetje e kisha bërë , të njëjten edhe për arbëreshët e Italisë – pse shkuan mu aty?. A mos kishte shqiptar të kohes edhe më herët aty?  Guri nuk flet edhe nëse e pyesim,  përgjegjen duhet gjetur vet.

Pamje nga fshati Arbanija me 380 banorë
Nga ishulli Çiovo në Trogir janë jo më shumë 27 km largësi dhe do e vizitojmëTrogirin (LatinTraguriumItalianTraùAncient Greek: Τραγύριον, Tragyrion or Τραγούριον, Tragourion[1] Trogkir) është një qytet hi lashtë historic, aty diku afër Splitit të Dioklecianit.
Shkruhet dhe çka nuk shkruhet për këtë qytet të bukur dhe me vlerë të madhe historike , i cili është edhe në mbrojtje të UNESCOs si trashëgimi botërore, por iliret nuk permenden  As pellazgët .
( Dikush më tha që akademitë tona na e kanë mohuar pellazginë si rrenë të sajuar nga vet ne ?)
Trogiri , e patë edhe më lartë që thirret  Tragur ( Tragurium ). Por sikur ne ti thoshim Tregurë, a do gabonim ? jo kurrë sepse guri është guri vetëm në shqip. Sa kasha dashur që shmittat shqiptar të më kundërshtonin në këtë problem aq lehtë për t`u zgjidhur.
Treguri  me bukurinë e tij

Nëse doni më shumë njohuri, ju lutem referencat janë mjaftueshme, fatkeqsisht asgjë në shqip. Ne nuk kemi kohë sepse shtetet tona kanë problemetë të mëdh                a. Qeveritë kanë halle- thoshim dukur mr ironi.

(“Polybii Historiarum reliquiae”. google.gr. Retrieved 1 August 2015. Croatian Census 2001 (Popis stanovništva 2001) Frommer’s Croatia by Karen Torme Olson & Sanja Bazulic Olson  UNESCO World Heritage Centre. “Historic City of Trogir”. unesco.org. Retrieved 1 August 2015.  Footprint Croatia by Jane Foster  Texts and Transmission “Petronius”  “Jonathan Strange & Mr Norrell”. Filming in Croatia. Retrieved 19 October 2016. “Diocletian’s Palace”. The Megalithic Portal. Retrieved 1 August 2015.  “Seget Donji, Croatia Köppen Climate Classification (Weatherbase)”. Weatherbase. Retrieved 1 August 2015. “МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ОБЩИНА РУСЕ – Побратимени градове”. Община Русе [Municipality Ruse] (in Bulgarian). Archived from the original on 2013-08-05. Retrieved 2013-08-12. “Újbuda története” [Újbuda – New in History, Twin Towns]. Rafia.hu (in Hungarian). Archived from the original on 2013-05-21. Retrieved 2013-08-11.  “Partnerschaft mit Trogir e.V.” partnerschaft-vaterstetten-trogir.de. Retrieved 1 August 2015. )

Nëse gjeni diçka të shkruar shqip , më tregoni .

Fahri  Xharra,28.08.18

Gjakovë