Liguret fis pellazgo-ilir !!

Liguret fis pellazgo-ilir !!

510
0
SHPËRNDAJE

liguret fise pellazgo-ilire,banoret me antik te Europes jane proto arianet e par!
para shek 6 p.e.s Liguret vendosen edhe ne bregun lindor te lumi Rona (afer Marseies). Liguret tashme shtriheshin kryesisht nga lumi Arno (Etruri) deri ne lumin Rona. Sipas Plutarkut Liguret e quanin veten Ambrones (Popull i Ujit)!!

Liguret kan jetuar ne bregdetin verior te Mesedheut,ne brigjet e jug-lindjes Franceze dhe ne veri-perendimin Italian, duke perfshir edhe pjesen e Toskanes,ishullin Elba dhe Korsikes.

Per Liguret Hesiodi deshmon se banonin afer Skitheve Hypomologian.Aristoteli flet per Liguret dhe nje pies tieter te Ligurve qe jetonin ne Kapadokia te Azis se vogel. Pra Liguret e Italis kan banuar ne Skithi apo edhe ne Traki e Azi te vogel,para se te dilnin ne Italin e sotme. Kjo do te thot se Liguret jan nje popullsi qe ka emigruar nga zonat e Skithis,Azis se vogel,Trakes, ne kohen e hershme prehistorike dhe jan vendosur ne Itali. dy qytetet me te rendesishme te Ligurve kan qen Alba dhe Albia.

Oenotri ku banonin Jukanet dhe Bretianet,shtrihej nga Posedonia deri ne Otranto. Oentori eshte i biri i Pellazgut Lykaon.

Libri:”Roli Pellazgo-Ilir” i E.Kocaqi!
Fiset Ligurian ishin gjithashtu te pranishem ne Latium dhe ne Samnium. Sipas plutarkut ata e quanin veten Ambrones,e cila mund te tregoj nje mardhenie me Ambronet e Evropes veriore. Kjo duhet te jet nje dege indo-evropiane me kursiv dhe afinitetiv vecanerisht te fort Keltic. Per shkak te ndikimeve te forta Kelte ne gjuhen dhe kulturen e tyre,ata ishin te njohur tashme ne antikitet si Celto-Ligurians. Gjuhetaret modern si Xavier Delamarre argumenton se Ligurian ishte nje gjuhe Kelte, e ngjasme por jo e njejt si Gaulishtja. Ligurian-Keltik eshte diskutuar edhe nga Barruol (1999). Ligurianet e lasht jan shenuar si Keltet (epigrafik),apo Para-Keltik (onomastik).

Dionisi i Halikarnasit thot se “disa nga Pellazget qe banonin ne te ashtuquajturen tani Thesali,te detyruar te len vendin e tyre u vendosen pran Oborigeve dhe se bashku me keta luftoni kunder Sicilioteve. Aboriget i pranuan ata me shpresen se do te perfitonin nga keta, i pranuan me shum per faktin se ishin te aferm. Madje nje pjes e tyre jan vendosur deri ne Francen jug-lindore.

Herodoti thjesht nuk eshte i sigurt cfar jan Liguret, ndersa Plutarku e thot qartesisht se jane Kelte!! Straboni dhe Diodoro Siculo ju jep origjin Pellazge, ndersa autor te tier si Plini thone qe jane Iberik. Pra origjina e tyre me e pranueshme eshte qe te ken qen Kelt,por mos te harojm qe Keltet dhe Iliret kan qen mjaft te afert pra VLLEZER!!

Nje gje dihet me siguri qe jane banoret me antik te Europes perendimore jane Proto Arianet e Pare!!
Germat e para i sollen ne Lat Pellazget. Pra ata jane te paret kudo ne zbulimin e shkrimit dhe te qytetrimit!!

Ne kohen antike Italiku ka folur te njejten gjuhe me Iberikun dhe Galine pra ne ato kohe ata mereshin shum mir vesh me njeri tietrin. M.q.s Italiket edhe
latinet e tier flasin ne gjuhen Pellazgo-Ilire aty ne brendesi do te gjeni shum nga gjuha Shqipe!!