Trepça në vitin 1941: Nën administrimin e Gjermanisë, mbante gjallë ushtrinë e...

Trepça në vitin 1941: Nën administrimin e Gjermanisë, mbante gjallë ushtrinë e Hitlerit

521
0
SHPËRNDAJE

Pas pushtimit të Jugosllavisë në vitin 1941, nga Gjermania, Miniera e Tpreçës kalon në pronësi të Gjermanisë.

Lakmi për Trepçën kishin dhe kanë të gjitha shtetet e fuqishme të Evropës, kurse shqiptarët asnjëherë nuk i kanë gëzuar pasuritë e Trepçës, por vetëm janë shfrytëzuar si fuqi punëtore (minator) për ti nxjerr mineralet, ku me pas janë marrë nga pushtuesit.

Aryesja kryesore pse Hitleri donte resurset e Trepçës, ishin se 45% e plumbit dhe argjendit për ushtrinë gjermane vinin nga miniera e Trepçës.

Në foto shihen minatorët shqiptarë duke punuar në kushte të rënda të punës, pastaj transporti i mineralit dërgohet në stacion të trenit, destinacioni Gjermania.