PEROJ/Përrua/përroi fshati i Istrias në Kroaci !

PEROJ/Përrua/përroi fshati i Istrias në Kroaci !

916
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Një teori alternative sugjeron që kolonët malazezë e përdornin fjalën Peroj nga fjala shqipe për – perrua definuar “perroi.

An alternate theory suggests that the Montenegrin settlers derived the term Peroj from the Albanian word for stream – përrua (definite “përroi”).

Termi “Peroj” është me origjinë të debatueshme. Një teori e sugjeruar nga Dr. Bernardo Schiavuzzi thotë se pranë Peroj të sotëm ekzistonte një vendbanim i njohur si Petroriolum (Petroro) ca. 1197. Camillo de Franceschi, megjithatë, sugjeroi që Peroj rrjedh nga emri arkaik “Pedroli”.

Peroj është një fshat në komunën Vodnjan, më herët në baze te dokumenteve historike ishte në komunën e Pulas, Kroaci. dhe ishte i vitit 1197. Fshati është interesante në bazë të bashkësisë së vjetër malazeze, unike e këtij lloji në vend, të njëjtëve u është dhënë e drejta e zgjidhjes në Peroj si një shpërblim për pjesëmarrje në luftë, dhe për të parandaluar hakmarrjen e autoriteteve turke kunder malazezëve lokal. Kështu, më 21 korrik 1657 nga vendasit u lejuan kolonizimin e një grupi të familjeve malazeze nga Crmnica në territorin e saj, në fshatin Peroj, në mesin e “të tjerëve” shumica e atyre që e deklaruan veten si malazezë.

20046597_495911077412451_5591173057581287662_nCrmnica, dikur aty jetonin arbanasët/shqiptarët që ishin barinjë.

20046419_495911327412426_8356406489542242992_nTopografia e këtij rajoni ende edhe sot mbanë emra arbanase/shqiptare, fiset e njohura Hoti, Gjoni, nga Brceli i Miridites, Popovici nga Shkodra si dhe Ilickovici nga Kuqi.

20156024_495911360745756_6033623932416078848_nSaint Spyridon Church (Italian: San Spirodine) Peroj

Peroj-Kroaci

Shqipe Hoxha