Fshati Kastritsa/Barkmadi/ BARK-MADHI, njësisa rajonale e Janinës në Greqi

Fshati Kastritsa/Barkmadi/ BARK-MADHI, njësisa rajonale e Janinës në Greqi

288
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Until 1927 the village was named Barkoumadi or Barkmadi (Greek: Μπαρκουμάδι or Μπαρκμάδι), after the Albanian words bark and madh literally meaning big belly and metaphorically “the good eater”. In 1927 it was renamed to Kastritsa after the ruins of a castle located near the village.

Deri në vitin 1927 fshati u emërua Barkoumadi ose Barkmadi (greqisht: Μπαρκουμάδι ose Μπαρκμάδι), pas fjalëve të shqipes Bark dhe Madh fjalë për fjalë do të thotë bark të madh dhe metaforikisht “hamës i mirë”.

Name changes of settlements in Greece

“Kastritsa”. Pamvotida Municipality. Archived from the original on 2011-07-21. Retrieved 20 July 2010.

Kastritsa (greqisht: Καστρίτσα, para vitit 1927: Μπαρκμάδι – Barkmadi është një fshat në njësinë bashkiake të Pamvotidës, njësisë rajonale të Janinës në Greqi. Në vitin 2011 popullsia e saj ishte 557. Ajo është vendosur në një kodër afër bregut jugor të Liqenit të Janinës.

Ajo ndodhet 2 km në jugperëndim të Vasilikut, 3 km në lindje të Katsikas dhe 7 km në juglindje të Janinës. Autostrada Egnatia Odos (Alexandroupoli – Thessaloniki – Ioannina – Igoumenitsa) kalon në jug të fshatit.

Në vitin 1927 ajo u riemërua në Kastritsa pas rrënojave të një kështjelle të vendosur pranë fshatit

Mjetet që gjenden në afërsi besohet të tregojnë një prani njerëzore në fshat nga mosha neolitike deri në kohët historike.

Vendi i Tecmonit të lashtë supozohet të jetë në Kastritsa ose atë të Eurymenai (Epirus).

Në perëndim të fshatit nga lartësia e Kastritsa jane gjetur artefakte të pasura.

Në bregun perëndimor, ka një shpellë me prova okupimi që daton rreth 20,000 dhe 10,000 vjet më parë, periudhën e re të epokës paleolitike në Greqi.

Shpella u raportua nga arkeologët anglezë në vitin 1967. Në anën veriore, një shpellë tjetër me piktura nga epoka e vonë neolitike. Në këmbët e vendndodhjes, ka një varr të periudhës së Late Helladic.

Kronologjia e Helladicit është një sistem relativ i takimeve të përdorura në arkeologjinë dhe historinë e artit. Ajo plotëson skemën kronologjike të minoaneve të hartuar nga Sir Arthur Evans për kategorizimin e artefakteve të moshës së Bronzit nga qytetërimi minoan në një kuadër historik.

Helladic chronology is a relative dating system used in archaeology and art history. It complements the Minoan chronology scheme devised by Sir Arthur Evans for the categorisation of Bronze Age artefacts from the Minoan civilization within a historical framework.

Në lindje të fshatit një vendbanim është gjetur në 1948-49, e cila u raportua nga S. Dakaris në 1951-52. Artifacts (varret, qeramika) treguan se ajo ishte vendosur nga mosha neolitike deri në vitet historike.

Në veri të kodrës gjendet Acropoli i lashtë Tekmon (Τέκμον), i cili përdorte arkitekturën e lashtë me një perimetër prej rreth 3.000 m me 5 hyrje, hyrja qendrore është në anën verilindore të kodrës.

rerences

“Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2011. ΜΟΝΙΜΟΣ Πληθυσμός” (in Greek). Hellenic Statistical Authority.

Name changes of settlements in Greece

“Kastritsa”. Pamvotida Municipality. Archived from the original on 2011-07-21. Retrieved 20 July 2010.

An Inventory of Archaic and Classical Poleis: An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation by Mogens Herman Hansen, 2005, page 349

Image result for kastritsa -Archaeological site of Kastritsa …