KAPRA fjalë etruske për dhinë, Capri/cornus/bricjapi !

KAPRA fjalë etruske për dhinë, Capri/cornus/bricjapi !

436
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Në etruskishte ,, Kapra,, është quajtur dhia e egër, sipas fjalorit të Hesychit, etruskishtja vërtetohet si gjuhë shqipe.

Përfaqësimi i Bricjapit të Detit apo Bricjapi-peshk, si një krijesë me kokën dhe trupin e një dhie dhe bishti i një peshku, ndoshta mund të ketë origjinën nga paraqitjet Assyro-Babylonase të zotit të tyre të wisdon Oannes, i cili ishte gjysmë njeri, gjysmë peshku …

Imazhet e krijesës të përfaqësuar nga Capricornus, shpesh me kokën dhe trupin e një dhie dhe bishtin e një peshku janë gjetur në 3000 B.C.E. vjeçare babilonase. Njohja e konstelacionit është ndoshta edhe më e vjetër …

Në folklorin ,,grek,, konstelacioni nganjëherë njihet si Amalthea, dhia që thithte Zeusi si foshnjë pasi nëna e tij, Rhea, e shpëtoi nga të ngrënit e babat tëi tij, Cronosi …

Capricornus nganjëherë njihet edhe si Zoti Pan, me kokën e dhisë, i cili e shpëtoi veten nga perbindeshi Typhon duke i dhënë vetes një bisht të peshqve dhe duke zhytur në një lumë

Shpjegimi më i mirë i dhisë së Bricjapit vjen nga miti i shenjës së zogjve të Bricjapit që u zbuluan në shkrimet e njohura si Shkrimet e Delphi … Në thelb dhitë e detit erdhën nga dhia e parë e detit, Pricus, i cili u krijua nga Zoti Cronos.

Berman Pewter Tone Metal Vtg Antique Style Etruscan Goat Ram Head Lamp

Etruscan Young Jupiter riding the Goat Amalthea. Exceptional Roman republic coin

THESSALONICA Macedonia 148BC RARE Genuine Ancient Greek Coin ZEUS & GOATS i61555