TAURESIUM fshat/ kështjella Dardane-Ilire BEDERIANA !

TAURESIUM fshat/ kështjella Dardane-Ilire BEDERIANA !

139
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

TAURESIUM fshat/ kështjella Dardane-Ilire BEDERIANA !

Perandori bizantin Justiniani lindi në Tauresium, një fshat në Iliri.

Tauresium ndodhet në Zelenikovë, pranë fshatit Taor, rreth 20 kilometra në juglindje të Shkupit. Vendi u zbulua nga arkeologu britanik Arthur Evans në fund të shekullit të 19-të. Sipas biografit të Justinianit Prokopi, perandori ka lindur në Tauresium në 483, pikërisht në kështjellën e Baderiana, e cila është fshati modern Bader.

Rreth qytetit, Procopius në librin e tij “De aedificiis” thotë:

“… Në mesin e dardanëve të Evropës që jetojnë përtej kufijve të Epidamnians, në afërsi të kështjellës e cila quhet Bederiana, ka qenë një fshat i vogël i quajtur Taurisium, prej nga doli perandori Justiniani, themeluesi i botës së qytetëruar. Ai ndërtoi një qytet shumë të dukshëm, i cili ndodhet në mes të sheshit.Justiniana Prima (kjo do të thotë “e para” në gjuhën latine), duke paguar një borxh mirënjohjeje për shtëpinë që e nxiti … ”

Tauresium dhe kalaja Baderiana u shkatërruan në një tërmet më 518 dhe epiqendra e tërmetit ishte në qytetin Skupi. Si një gjest mirënjohjeje për vendlindjen e tij, Justiniani e rindërtoi qytetin.

Është vlerësuar të jenë pjesët më të vjetra të Tauresium nga shekulli i 4-të dhe kjo pjesë më e vjetër e kështjellës e njohur si Tetrapirgia.

Lidhur me Baderianën, Prokopi thekson se është kështjellë e vendosur nga shekulli IV-VI. Baderiana ose Baderi modern ndodhet 6 km në lindje të Tauresium dhe Taor.

Wolfgang Kuhoff (1996). “Theodahadus, Flavius, König der Ostgoten 534-536”. In Bautz, Traugott. Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL) (in German). 11.

Herzberg: Bautz. cols. 824–832. ISBN 3-88309-064-6.
“Archaeological site Tauresium” (in Macedonian and English). Museum of the city of Skopje. Retrieved 26 January 2011.
a4
“The Buildings of Procopius”.

Remains of building walls in Tauresiuma2

Justinian Fortress (Golemo Gradishte, Големо Градиште) archaeological site near Skopjea1-1