FOLKLORI SHQIPTAR KA TUNDUAR DHE MAHNITUR EDHE SHKRIMTATIN PIERRE LOTI-in

FOLKLORI SHQIPTAR KA TUNDUAR DHE MAHNITUR EDHE SHKRIMTATIN PIERRE LOTI-in

292
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Gjergji ANASTASI

Shkrimtari Pierre Loti, eshte nje shkrimtar francez me pseudonimin Louis Marie Julien Viaud, lindur ne Rochefort, me 14 gennaio 1850 – dhe vdes ne Hendaye, me 10 giugno 1923. Ishte nje anetar i Akademise franceze dhe eshte varosur ne ishullin Oléron-it. Ishte dhe nje oficer i marines franceze, ku ne udhetimet e tij ka qene frymezuar per romanet e tij, ku mbi te tjerat edhe romani: “Pêcheur d’Islande”, (Pescatore d’Islanda) “Peshkatori i Izlandes”.

Shtepija e tij eshte kthyher nje nje muze te suksesshem dhe shume i vizituar jo vetem nga Franca, por nga e gjithe bota. Shtepia Muze e tij vizitohet nga nje numer: 30.000-40.000 vizitatore ne vit, per kete arsye ka nevoje per nje restaurim dhe nje vemendje te veçante per artefaktet e mbledhura gjate jetes se tij si adhurues i artit dhe nje etnograf i dashuruar. Pikerisht nje nga keto artefakte, eshte dhe veshja elegante Shqiptare e pjeses veriore, e cila eshte punuar me shije ne filigrane nga artistet tane shqiptare. Shtepia Muze per arsyen e nje restaurimi thelbesor nuk do jete e hapur te pakten per dhjete vjet, kjo eshte nje problematike e madhe per gjithe adhuruesit e ketij shkrimtari dhe per çka ai perfaqesonte me boten e tij letrare dhe kulturore. Zgjidhja me inteligjente ishte qe te gjitha artefaktet dhe objektet e Pierre Loti-t ti jepeshin perkohesisht muzeumeve te tjera te frances, si peshembull La Roche Courbon, ku mund te gjejme arme, efektet personale, fotografi te vjetra dhe mbi te gjitha, veshjen shqiptare qe ai e adhuronte, (eshte pikerisht kostumi qe ju shikoni ne fotografi). Kostumin tone mund ta gjejme te ekspozuar ne keshtjellen Chateau te Roche Courbon.67114140_2598212316879019_1121284887173660672_n