Aleksandëri I Mollosi ishte daja i Aleksandrit të Madh

Aleksandëri I Mollosi ishte daja i Aleksandrit të Madh

180
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Fahri XHARRA

Aleksandëri I i Epirit (370 BC – 331 BC ) i njohur në histori edhe si Aleksandër Mollosi ( Ἀλέξανδρος ὁ Μολοσσός), ishte mbret i Epirit nga dinastia Aeacide. Si i biri i Neoptolemusit dhe vëllau i Olimpisë, pra ishte daja i Aleksandrit të Madh
Së bashku, Alexandëri (c.370-331): mbret i Mollosëve (350-331) dhe nipi i tij Alexandri I Madh.mbret i Maqedonisë , janë të njohur për sulmin dhe luftën e vitit 334 BC në Itali .

Babai i tij Neoptolomeu, po ashtu mbret i Mollosëve, fisitt më të madh ilir të Epirit, mbretëronte dhe jetonte afër Janinës, sot në Greqi
Neoptolomeu vdiç rreth viteve 360, dhe u zëvendësua nga vëllau i tij Arymbassi.
Alksandër I Mollosi që në moshë të re ishte edukuar në oborrin mbretëror të Filipit II të Maqedonisë, të cilin Filipi e bëri mbret të Epirit pasi e rrëxoi axhën e tij Arymbasin.
Eshtë interesante që në ditën e martesës së Aleksabdër Mollosit,Filipi i II u vra nga Pausania i Orestit.
Në vitin 334 BC. ky e filloi karrierën e pushtimeve në Italinë e kohës kundë disa fiseve vendore Lukanëve dhe Brutëve.Pas fitores kundër tyre, ky e bëri një marreveshje me romaket, ku nga Lukanët e mori Heraklean, dhe nga Bruttet Terinen dhe Sipontin.screenshot_1188

Të japim një sqarim, të gjitha këto luftëra ishin në mes të pasardhësve të pellazgëve.

Aleksandri i Mollosëve e pagoi shtrenjtë këto fitore pasi që u vra nga të vetet.duke kaluar një lum afër Padosias.

Fahri Xharra,11.08.19
Gjakovë
Referencat
– Hammond, N. G. L., Philip of Macedon, Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 1994
– Ellis, J. R., Philip II and Macedonian Imperialism, Thames and Hudson,
Librat mund të shkarkohen nga interneti, falasscreenshot_1187