I Shenjti Hieron martir ELEUTERI/ Eleutheri/os i IIIyrisë dhe nëna e tij...

I Shenjti Hieron martir ELEUTERI/ Eleutheri/os i IIIyrisë dhe nëna e tij Anthia !

159
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Ky emër rrjedh nga emri ,,Greqishtja e Lashtë,, Eleuthérios (Ελευθέριος) “, që do të thotë” i lirë, çlirimtar “.

Emri u përdor si epitet për Dionysin, për aftësinë e tij për të liruar burrat përmes përvojës së ekstazës, si dhe për Erosin.

Papa Shën Eleuterus, ose Eleutherius, ishte Peshkopi i Romës rreth 174 deri në 189.

Ai lindi në Nikopoli/s në Epir. Emri u përdor nga disa shenjtorë në disa pjesë të Evropës dhe u njoh nga Kishat Katolike dhe Ortodokse.

This name derives from the Ancient Greek name Eleuthérios (Ελευθέριος)”, meaning “free, the liberator”. The name was used as an epithet for Dionysus, for its ability to free men through the experience of ecstasy, as well as for Eros. Pope Saint Eleuterus, or Eleutherius, was Bishop of Rome from about 174 to 189. He was born in Nicopolis in Epirus. The name was used by several saints in several parts of Europe and recognized by the Catholic and Orthodox Churches.

Latinizuar- ELEUTHERIUS
BASQUE-ELEUTERI
Katalonja-ELEUTERI
KROATISHT-ELEUTERIJE, ELEUTERIJ69354153_970886536581567_6189332913335566336_n

Holy Hieromartyr eleutherios of IIyricum and is mother Anthia

Stock Photo – Agios Eleftherios church, Little Metropolis (13th century), Athens, Greece.69414177_970900356580185_3429695642585268224_o