Fisi ilir Melkumanët/Merromenoi !

Fisi ilir Melkumanët/Merromenoi !

60
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Melcumani or Merromenoi or Melkomenioi (Greek Μελκομένιοι) was an Illyrian tribe.The Melcumani had 24 decuriae.

The Cambridge Ancient History by John Boardman, ISBN 0-521-26430-8, 1923, page 578, “Since they are listed among those peoples who submitted in 33 B.C. the Melcumani (24) are not likely to have lived any great distance from the coast. It has been suggested that they may…”

Melkumanët, Melkomenët ose Merumenët, (greqisht: Μελκομένιοι [Melkoménioi]), fis ilir.

Fisi ilir Narenët në periudhën pararomake popullonin pjesën e sipërme dhe të mesme të luginës së lumit Narona ose Narenta (Neretva) dhe në rrafshinat rreth Mostarit. Ata janë në listën fiseve të pushtuara në vitin 33. p. e. re. përveç Narenëve përmenden edhe Melkumanët, dhe ka shumë të ngjarë që jetonin në afërsi të tyre, ndoshta në fushën rreth Gackas në Nevesinjën lindore të Hercegovinës.

Melkumanët kishin 24 dekurije.

John Boardman,The Cambridge Ancient History, ISBN 0-521-26430-8, 1923, str. 578

Old city core Nevesinje

NEKROPOLA STEĆAKA ILIJINO BRDO, GORNJA BIJENJA – NEVESINJEscreenshot_1237