ILLYRICUM Pancratium (Illyrian Sea Lily), Zambaku Ilir

ILLYRICUM Pancratium (Illyrian Sea Lily), Zambaku Ilir

119
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Preveza ABRASHI

Monedhe nga Corcyra, ujdhese e ILIRISË 450-350m para Kr.
(Islands of Illyricum, Corcyra; c. 450-350 BC, Triobol, 2.56g.)
Illyrian Sea Lily rritet në shpatet shkëmbore dhe zonat rrallë pyjore, nga niveli i detit në më shumë se 1300 m mbi nivelin e detit. Kjo është një bimë shumëvjeçare kokëza me gjethe te blertë në të kaltër, 30-60 cm të gjatë, 1 ½-½ cm e gjerë. Lulëzon në fillim të verës….
Pancratium illyricum grows on rocky slopes and sparse woodland areas, from sea level to more than 1300 m above sea level. It is a bulbous perennial with glaucous leaves, 30–60 cm long, 1½–½ cm wide. Leaves whither after flowering time, in early summer, and the plants goes dormant.