GYTHEIO/ Gythium i lashtë ose Gytheion, është një qytet dhe një ish-komunë...

GYTHEIO/ Gythium i lashtë ose Gytheion, është një qytet dhe një ish-komunë në Laconia, Peloponezi, Greqi

2208
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe Hoxha

GYTHEIO/ Gythium i lashtë ose Gytheion, është një qytet dhe një ish-komunë në Laconia, Peloponezi, Greqi. Ajo ishte porti i Spartës, Gytheio eshte përdorur si një port i rëndësishëm deri sa u shkatërrua në shekullin e 4, nga një tërmet. Sot është qyteti më i madh dhe më i rëndësishëm në Mani. Kjo është edhe selia e komunës së Lindjes Mani.

Studimi i gjuhës së folun në Spartë e dëshmon këte përfundim prej të cilit zbulojmë mjaft elemente ilire.

Aleksandër Stipçeviç – Ilirët

Në faktin se, Dorët, e në veçanti Spartanët, janë ilirë që hynë falë “dyndjes dorike” duke u bërë pjesë e greqërisë, sidomos asaj gjuhësore, që ishte formuar si pasojë e dyndjeve të mëparshme nga Veriu i të ashtuquajturve Eolë…

Titulli: Popoli e civiltà dell’Italia antica
Autori: Antonio Mario Radmilli3

Roman Gythium: Pausanias na ka lënë një përshkrim të qytetit, si ajo ka ekzistuar në kohën e sundimit të Mark Aurelit, në agora, te Akropolit, ishullin e Cranae ku Parisi festoi dasmën e tij me Helenën e Trojës,Të shumta mbeten ekzistues, nga të cilat teatri dhe ndërtesat pjesërisht te zhytura nga ana e detit janë më të rëndësishëm, të gjithë i përkasin periudhës romake.5

Themeluesit me reputacion të Gythiumit te lashtë ishin Heracles dhe Apollo,që shpesh paraqiten në monedhat e tij, ose në legjendat e tjera, ishin Castor dhe Pollux: emrat mund të tregojnë për ndikimin e tregtarëve fenikas nga Tyre, te cilet kane vizituar brigjet Laconiane në një periudhë shumë të hershme. Mendohet se Gytheio mund të ketë qenë qendra e tregtisë.4

Apollon, emertimi me i vjeter eshte Απέλjων, ka lidhje padiskutim me qytetin ilir te pelionit.

Në kohët klasike ishte një komunitet i Perioeci, të varur politikisht nga Sparta, edhe pse pa dyshim me një jetë komunale te veten…

Pausanias 3.21.8,Pausanias 3.21.6

Fermor. Mani:. Udhëtime në Peloponezin Jugore, 302

A characteristic door with the symbol of the double-headed eagle in Gytheio.

The promenade

Old tower

The ancient theatre of Gythio.

Gytheio, Greece: Gythion, antikes Theater

Gytheio Greece, Mystras Ruins, Sparta