“Kalaja e Krujës”

“Kalaja e Krujës”

193
0
SHPËRNDAJE

Kalaja e Krujës është një nga kalatë me të njohura në Shqipëri.

Kjo kala është ngritur në një kodër shkëmbore.

Gërmimet arkeologjike të vitit 1978 dëshmojnë se kodra ka qenë e banuar që në shek e III p.e.r. ndërsa kalaja është ngritur në shek. 5-6 e.r.

Pranë saj eshte zbuluar një varrezë e madhe e kulturës arbërore. Përmendet me emrin e sotëm në shek e IX bashkë me qytetin e Krujës si qendër peshkopale.

Në shek 13-XIV ishte qendra e shtetit të Arbrit. Gjatë periudhës së Skënderbeut u bë kryfortesa e qëndresës së shqiptarëve kundër pushtimit osman

Edhe ne ditet e sotme njihet nje nder vendet me te njohura dhe me te vizituar nga turistet.

5 6