DERVISH HIMA – LIRIDASHËSI I PAEPUR KUR SHQIPTARËT E MAQEDONISË, ÇLIRONIN SHQIPËRINË

DERVISH HIMA – LIRIDASHËSI I PAEPUR KUR SHQIPTARËT E MAQEDONISË, ÇLIRONIN SHQIPËRINË

1051
1
SHPËRNDAJE

Lindi me emrin Ibrahim Mehmet Naxhi në Ohër në një familje pronarë tokash më 1875 , vdiq më 13 prill të vitit 1928 në Tiranë.
Ishte një kundërshtar ekstrem i sundimit Osman në Shqipëri dhe autor i një numri të madh të thirrjeve manifestuese radikale për një luftë të mbarëkombëtare kundër Perandorisë Osmane.
Si i tillë, lëvizjet e tij janë vërejtur me kujdes nga autoritetet Osmane, dhe për këtë u burgos disa herë. Botoi një numër të konsiderueshëm gazetash e revistash mbi çështjen kombëtare e Shqipërinë.
Dervish Hima ishte një prej nënshkruesve të Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë.