ILIRËT, NJË POPULL I FUQISHËM QË DEPËRTUAN GJERMANINË LINDORE E EUROPËN PERËNDIMORE

ILIRËT, NJË POPULL I FUQISHËM QË DEPËRTUAN GJERMANINË LINDORE E EUROPËN PERËNDIMORE

2571
0
SHPËRNDAJE

Pisa mban të njëjtin emër si qyteti në bregu perëndimor të Italisë dhe si pjesa e parë e emrit të lumit italian Pisaurus. Me sa duket, ky (shënim: emri) është me origjinë ilire: një tjetër tregues i prejardhjes ilire të popullit të Elis. Në kohët parahistorike e Ilirët indo-gjermanë ishin një popull i fuqishëm që me kalimin e kohës depërtuan përmes Gjermanisë Lindore, deri në Baltik, u shtrinë deri në Evropën Perëndimore, dhe filluan të enden në Italinë e Jugut e në Ballkan.

——————————————————

Pisa bears the same name as the city on the west coast of Italy and the first part of the name of Italian river Pisaurus. It is probably of Illyrian origin: another indication of the Illyrian descent of the people of Elis. In prehistoric times the Indo-Germanic Illyrians were a mighty people who penetrated in course of time through Eastern Germany as far the Baltic, stretched far into Western Europe, and wandered into Southern Italy and into Balkans.
Title: Olympia, Edition 2
Autorët: Gerhart Rodenwaldt, Walter Hege
Botues: Deutscher Kunstverlag, 1936