PORTRETE (SHEK.XIX-TË) DEDIKUAR ALI PASHË TEPELENËS NË ARKIVIN E BIBLIOTEKËS KOMBËTARE FRANCEZE

PORTRETE (SHEK.XIX-TË) DEDIKUAR ALI PASHË TEPELENËS NË ARKIVIN E BIBLIOTEKËS KOMBËTARE FRANCEZE

1873
0
SHPËRNDAJE

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 16 Dhjetor 2016

Portretet në vijim janë realizuar gjatë shekullit të XIX-të. Ato i dedikohen Ali Pashë Tepelenës (1744 – 1822), ose siç njihej ndryshe në shoqëritë perëndimore, Ali Pashë Janina.

Disa prej veprave mbajnë emrin e personaliteteve të njohura të artit francez si për shembull Horace Vernet (1789 – 1863), Louis Dupré (1789 – 1837) dhe Jules Boilly (1796 – 1874).

Elementët që bien në sy në pamje të parë janë paraqitja jo gjithmonë e njëjtë e pashait të Janinës, armët (ku figuron koka e shqiponjës) dhe faksimilja e firmës së tij (diçka e rrallë).

 Aurenc Bebja, Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania