Kush e tha që “Në epoka të ndryshme shqiptarët kanë “pushtuar” Greqinë...

Kush e tha që “Në epoka të ndryshme shqiptarët kanë “pushtuar” Greqinë kontinentale dhe Peleponezin…”

720
0
SHPËRNDAJE

Shoseul Gonfier (1752-1817) shkrimtar dhe diplomat francez, ambasador në Stamboll (1784), ministër shtetit, drejtor i Akademisë së Arteve të Bukukura, kont dhe kalorës i Legjionit të Nderit.

Botoi veprën “Udhëtimi piktoresk në Greqi” në tri vëllime. Në veprën “La Greece moderne” (Greqia moderne) përshkruan udhëtimet e tinë Greqi dhe gjendjen e saj nën sundimin osman.

Ndërsa në njërin nga vëllimet e librit për shqiptarët e Livadhjasë shkruan: “Në të hyrë të kishës gratë dhe vajzat i lënë të lëshuara gërshetat….

Në Greqi ka dy lloj racash njerzore që njihen lehtë, raca shqiptare dhe ajo helene. Në epoka të ndryshme shqiptarët kanë “pushtuar” Greqinë kontinentale dhe Peleponezin…

Për Shqiptarët në Eube thotë:“Shqiptarët nuk e çajnë kokën shumë për të ardhmen e tyre. Ata janë shumë ekspresivë dhe zhurmëmëdhenj në momentet e gëzuara. Ne kënduam këngë franceze, greke e shqiptare.

Një djalosh 13-vjeçar ia dha me një zë të lartë dhe bashkëpatriotët ndërkohë përsërisnin në kor refrenin e këngës. Në malin Athos pashë një shqiptar që shoqëroi ambasadorin francez me shkrepje të pushkës, duke paralajmëruar para mureve të manastirit ardhjen tonë.

 /konica.al