SMIRA NËPËR SHEKUJ VENALI

SMIRA NËPËR SHEKUJ VENALI

2341
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Feri ARIFI

Labirinti Rrethor i Smirës është gjetur në themelet e Xhamisë se Smirës, në vitin 1987 duke rrënuar xhaminë për ta ndërtuar të renë nga punëtori Shefki Azizi dhe Ramadan Misini.
Me t’i par guret në themelet e Xhamisë punëtoret mbeten të shtangur se si dhe kush i kishte venduar në themele këta Gurë të shkruar varri të habitur më këto shkrime dhe vizatime rrethore ftojnë shumë banorë të fshatit për diskutim rreth këtyre Gurëve të vjetër dhe të shkruar e te gjetura në themelet e Xhamisë 80 cm mbi tokë. smira-2
Pos bisedave të gjata të fshatarve sepse Xhamia kishte një vjetërsi te largët të kohës që ishte ndërtuar.
Gurët merren nga Emrush Azizi e Fetah Rexhepi, dhe dërgohen në shtëpinë e Emrusht për ti ruajtur nga Serbet.
Sepse kohërat ishin të turbullta Emrushi si i ri por i vetëdishëm në qeshjen kombëtar sbashku me Fetah rechepin i morren në mbrojtje gurët e shenjët Emrushi i futi për disa muaj në dhomën e pritjes se shtëpisë se tijë për ti ruajtur e për ta lajmëruar Institutin e Historisë në Prishtinë. Pas lajmërimit nga ana e Smirakve.
Erdhi ekspedita me disa student me në krye Edi Shukriun se bashku me Emrush Azizin vendas i Tokës së Lashtë të Dardanisë me të gjithë Smirën.
Pas leximit të shkrimit ne gurë dhe pergjigjëjeve të fshatarve se gurët janë të këtij populli.

Ne jemi thanë Smirakët nipërit e këtyre Gurëve të stërgjyshërve tanë e jo siç thotë Atanasije Urosheviqi se ne erdhëm nga Vokshi i Gjakovës, ku e permend Radivojcin e vende tjera për ti perqendruar shqiptaret në shumë pista kerkimi, që kurre mos të gjejnë atë vendin e lindjes e qe kjo kurrë nuk qëndron.

Smiraket i thanë Urosheviçit ne jemi këtu në Smirën tonë emër shqip Zoti e dhuroj bashkë me dheun Amën e mitren dhe Atë Pellazgun që lindi dheu i kësaj Amëze toke ku dhe ndërtoj Gurët e gjyshërve tanë para 2000 viteve. Sepse Akademiket serbe kishin shkruar të pa vërteta për Smirën dha Moravën.

Smiraket thanë nëse na vijim nga Vokshi i Gjakovës ku i kemi tokat tona në Vokësh të Gjakovës e pyetmi at shkrus genjeshtar pra skemi. Por, i themi akademisë e Urosheviqit të vdekur të kujt janë varret e kishat dhe manastiret e kësaj toke.

Sikur të ishin tuajat siç shkruani ju i themi botes a do i linte Serbia kishat në mëshirën e shqiptareve. Përgjigjja është menjëherë jo sepse Serbia sundoj dhe masakroj me mira e mira shqiptar e shqiptaret as qe guxuan të flisnin Ku ky sundus serb pruri dhe kolon.

Pasi e Vrau dhe e preu fshatin Smirë me 1912 ku ishin të vrau 70 veta.

Serbet filluan me sjelljen e Kolonëve qe ti vendosin neper shtëpi banimi të shqiptareve si p.sh të Mustaf Ramadanit serbet e ardhur kolonë rrinin ne katin e par e shqiptari pronar në shtëpinë e vetë në katin e dytë. histori e dhimbëshme shqiptare. Pse serbet deshën ti marrin gurtë e këtij fshati të smirakëve Serbet deshën t’i humbin gjurmët e lashtsis ajo çka ishete Iliri e tu thuhet se ju keni ardhur nga Shqipëria qe 250 vite ky vend eshët serb por nuk doli ashtu. Smirakët u thanë serbeve këto gur janë tonët në ishim Pagan, Katolik, Ortodoks, e se fundmi Mysliman.smira-1

Gurtë ia dhanë Institutit të Historisë që ende sot gjinden aty e duhet quar në Muzeun e Kosovës sepse është vendi i tyre. Këta gur janë të ciklit jetës pas vdekjes dhe rendit kozmik. Labirinti siç shihet në foto është i qarkut të mbyllur.

Pastaj shihet Gjeometria ku figurat janë të veçanta të Dardanisë e që përmban identitetin e kësaj toke ku lindi Smiraku i parë. Ndërsa skema ikonografike e gurve shpreh nivel të lartë të artit Dardan të botëkuptimeve filozofike e religjioze të historisë ton Pellazgjke. Paraqitja e konceptit të rrethit tresh paraqet formulën e krijimit të tri botëve të paramenduara Pellazgjike të botës tokësore, botës asaj ujore dhe të botës qiellore. Labirinti është skalitur në monumentin epigrafik të përkushtuar Hyjneshës Dardane, të zbuluar në Smirë të Vitisë.

Ku në të është e vendosur hardhia e rrushit gjethi, lerthi, bashkë me nyjën profilaktike, e cilat mbrojnë hyrjen në labirintin te jetës së gjithsis. Sipas ekspertove dhe konsujve në tekst ose shkrim këta gur janë punuar në vitin 211.

Ky shkrim u shkrua nga F. Arifi dhe duhet të jetë në murin e faqes së Smirës.