Kalaja e Petrelës/PETRALBA/ Guri i Albanëve !

Kalaja e Petrelës/PETRALBA/ Guri i Albanëve !

1896
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Petra: the name is possibly dervied from the illirian that was spooken in east of Itali. In albanish the name Peter havs another form PJETER the names comes from the word JETE meaning LIFE in illirian the name havs the same form PJETER.

pre-Greek petra stone rock ψωτσκ, χτθπ,

Paliga, S.Etymological lexicon of the indigenous (Thracian) elements in Romanian (Bucharest 2006) , p. 47,

Shkrimtari i madh shqiptar, Marin Barleti për këtë kala thotë :

“Ky është një qytet i vogël në Mat, i ndërtuar në majë të një mali dhe që s’i trembet asnjë fuqie armike, përveç urisë”.

Petrelë gjendet një kala e lashtë ilire e ndërtuar në maje të një shkëmbi.

Petrela quhet edhe Petralba, që në gjuhën shqipe do të thotë gur i bardhë.

Në kohët e lashta Petrelë njihej si Petralba, e cila përkthehet nga greqishtja ‘guri’ ‘alba’, do të thot “guri i Albanëve”.

‘the stone’ of ‘alba’, therefore “The stone of Albanians”.

Dikush mund të kuptojë pse quhet i tillë, pasi qyteti dhe kështjella e saj janë ndërtuar mbi një gur të madh në majë të një mali të vogël.

In ancient times Petrelë was known as Petralba, which translated from Greek means ‘the stone’ of ‘alba’, therefore “The stone of Albanians”. One can definitely see why it is called such, since the town and its castle are built on a huge stone on top of a small mountain.

23434831_545228129147412_6985048518289270651_nKalaja e Petrelës ishte pjesë e sistemit të sinjalizimit dhe mbrojtjes së Kështjellës së Krujës. Kështjellat sinjalizohen me njëri-tjetrin me anë të zjarreve.

Sot ka një restorant brenda kështjellës. Kalaja ofron pamje spektakolare të luginës së Erzenit, kodrave, pemëve ullirit dhe maleve përreth.

Petrela Castle