“Gjurmë Shqiptare”: Voskopoja, magjia që mahniti Ballkanin

“Gjurmë Shqiptare”: Voskopoja, magjia që mahniti Ballkanin

1331
0
SHPËRNDAJE

Voskopoja dhe historia e saj e vërtetë, gjurmët, dokumentet, lidhjet… Kush kërkon të manipulojë të shkuarën e saj? Çfarë tregojnë kodikët dhe cili ka qenë pozicioni grek? Përse historia e Voskopojës nuk tregohet e plotë dhe cila është e shkuara e kësaj qendre të mahnitshme?

Themelimi i Voskopojës dokumentohet diku në shekullin e XIV. Voskopoja njohu lulëzimin e një kryeqendre mahnitëse, e një qyteti i cili ishte shumë më përpara në kohën kur jetonte, ashtu siç njohu djegien e shkatërrimin, e megjithatë nuk mundën t’ia mpinin frymëmarrjet.

Voskopoja është sërish, për të treguar sot historinë e saj. Një histori që vjen në dokumentarin e gazetarit Marin Mema./TCH