Sekretet e Egjiptit dhe Piramidat.

Sekretet e Egjiptit dhe Piramidat.

1156
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Ber HAJDINI

Egzistojne disa herioglife Egjiptiane që lidhen shumë me gjuhen shqipe, do shikojme së bashku nëse janë a po jo të gegrishtes se vjetër.
Do të fillojme nga me të bindurat NETJER forma e saje është një shkop me nje cope lëkure lidhur në të forme flamuri i vogel, disa herë është në forme të një shpendi gjendet ne disa varreza që nën kupton dhe vazhdimsi, shpesh gjindet ne duart e atyre që njifen si Zote ose Perendie, e cila përcjelle në vazhdimsi Zotrat.wp-1486650725679

Po nga dinastia e 19 kokat dhe lëkura e shkopit merr forma çdo herë më të ndryshme dhe më të komplikuara, cdo herë ndryshojne në vazhdimsi ato jane TJERA, cdo herë ato kan kafsh si koka e Kaut, Shkorpionet, Bretkocat, Luan, Luaneshat, që do te thotë janë në vazhdimsi të ndryshme nga NJERA e TJETRA.

NETJERA shqip kuptojmë më ndryshe nga ajo që ke me parë, TJETER TJERA.

Vazhdojme me të komplikuara po që lidhen po ashtu me gjuhen shqipe si sekret gjuhesore.

SHOU-SW

wp-1486650884905Hiroglifet jan në forme katrore një personë ulun,një shpendë, dhe një pendel qe do të thotë hapsir ose me u ngrit, gegrishte me u QU “QOHU”, shqipja moderne me u ngrite në këmbë, po dhe sinonime me ngrite diqka a po me QU, “Qoje, dergoje”cdo here në lidhje me driten, a po çdo here ne lidhje me ndrigjimin diellore, që ka dmth te veqant “Ajë që qohet” ose “Ajë që e qone” çdo here duke u bazuar ne dialektine Gege.

Shou ose Qou eshte në vazhdimsi i perbashket me RA ose RE, i cili merr forme te nje Luani a po të një njeriu me koke Luani, i cili është në vazhdimsi me një shkop me emrin OUAS, i cili ka dmth e shenjes së jetes.

fig1KA

As një kafsh nuk është e barabarte me SHOU, po ka një shenj e cila eshte e barabarte me Shou ajo BA ose KAou qe definon ME PAS ose KA, vend ku mbahen te mirat, ushqimet që jane të domosdoshme per vitalitetin e jetes, sotë Kuzhinë, e jo KAU MAAT

Ajo është një femer, e cila mban koken perpjete, po cdo here ka nje Pendel në maje të kokes, gegrishtja e vjeter Mban, Mbaj, Matje, Matosiris

Ka sinonimin e sajë qe mban ekilibrin e botes, ajo që mban drejtën e vërtetes, ajo që ndalon të pa drejten dhe ajo që kujdeset për dezikilibrin botrore,ajo përkujdeset sidomos për ekilibrin e Universit.