‘Shqiptarët’ e Afganistanit. Shikoni si jetojnë fiset ilire: Jemi pasardhësit e Aleksandrit...

‘Shqiptarët’ e Afganistanit. Shikoni si jetojnë fiset ilire: Jemi pasardhësit e Aleksandrit të Madh

3850
0
SHPËRNDAJE

Në Azinë qendrore, afërsisht në Afganistan dhe Pakistan ndodhen disa fise shumë të lashtë, të cilat cilët sipas studimeve janë me origjinë ilire.

Këto fise jetojnë në Luginën Hunza dhe çka është më interesante.

Ata janë me sy bojëqiell dhe me lëkurë të bardhë, që bën diferencë me popujt e zonës.

Shumë studime janë bërë për këto fise, dhe është ardhur në përfundim se ata janë popull Indo-Evropiane dhe e flasin gjuhën Dardike, shumë e përafërt me ilirishten.

Fakti tjetër i nxjerrur nga këto studime thotë, që këto fise janë të ardhura në rajonin e Azisë qendrore dhe ata sot përbëjnë një numër më shumë se gjysmë milioni banorë.

Ekzistojnë kryesisht tre fise në luginën e Hunza: Fisi i Burushit me 87.000 banorë, fisi i Kalashit me 6.000 banorë dhe fiset e Pamirëve me 350.000 banorë.

Të vjetrit e këtyre fiseve pretendojnë, se janë pasardhës të ushtrisë së Aleksandërit të Madh. Muzika, veshja, simbolet, tradita, gjuha e tjera janë shumë të ngjashme më kulturën Ilire.