​Larissa fjala pellazge për “kala” !

​Larissa fjala pellazge për “kala” !

1267
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Një emërtim I tillë ësht Larisa, fjala pellazge për “kala”, që përdorej gjërsisht në botën e lashtë për të shënuar një qytet të fortifikuar. Atlasi  Botës klasike i Sheperdit paraqet njëmbëdhjetë qytete apo vendbanime me emërin “Larisa”. Një Larisë e tillë ndodhet në Asiri, në bregun e lumit Tiger, dhe shumë të tjera në Azin e Vogël.

Njëra prej tyre, që ndodhet afër Trojës përmëndet nga Homeri si shtëpia e “pellazgëve të ashpër nga fushat e pasuar, pjellore të Larisës”.Qytetet e ballkanit, që mbanin një emër të tillë, ishin: njëri në lumen peneus, në visit e Argosit pellazg, në Thesalinë Qëndrore, një Larisa Kremaste, në pjesën jugore të Akeia-Ftiotis, dhe një tjetër, që sot quhet tekos, pranë lumit larisos, i cili derdhet në Detin Jon, poshte kepit veriprëndimor të gjirit të Korintit, në Elia të Akeas.
Thessaly, Larissa, Silver Drachm

Obv:– Youth wrestling or restraining bull, both to right, cloak and petasos flying out behind.

Rev:– LAR/ISAI, bridled horse galloping right, all in incuse square

Minted in Thessaly, Larissa from 440-400 B.C.

Reference:– SNG Oxford – (vgl. 3865). SNG Cop. -.