Shqiptarët e Turqisë , minoritet i “mohuar” nga turqit

Shqiptarët e Turqisë , minoritet i “mohuar” nga turqit

1292
0
SHPËRNDAJE

Masakra_turke_kunder_shqiptareve01

 

Brilant500 vjet vetmi , 500 vjet masakër , 500 vjet pushtues i njëjtë dhe 500 vjet luftë për të mbrojtur gjuhën , traditën , dhe kulturën e vendit tonë , të historisë sonë shekullore dhe të gjuhës sonë .

Dhe shqiptarët e dinë se kush është ai pushtues dhe gjak – pirës i yni që shkatërroi vendin tonë , kombin tonë , për 500 vjet të tëra dhe atë që pushtuesi nuk ka mundur t’a bëjë për 500 vjet , dëshiron t’a bëjë tani dhe atë me një shpejtësi të ngadalshme dhe jo ashtu siç bëjnë të tjerët me shpejtësi të madhe .

“Shpifje makabër që turqit na mbrojtën nga sllavët” – Ismail KADARE

Po kujt po i’a thua këtë o i madhi Kadare kur të gjithë shqiptarët janë bërë si një njollë e zezë në bluzë ku me asgjë dhe me asnjë “detergjent” nuk mund të hiqet kjo njollë e madhe ku i ka kapluar të gjithë shqiptarët pa marrë parasysh se cilet janë ata shqiptarë të përkatësisë fetare .

Por të paktën kështu thonë shqiptarët e besimit katolikë dhe atij ortodoks dhe jo ata të besimit musliman dhe me siguri këta të besimit mysliman e dinë më mirë se përse nuk thonë kështu dhe e dini ju pse .

Sepse shqiptarët musliman (shumica prej tyre) thonë se “pushtuesi” ynë pra Perandoria “tolerante” Osmane na ka “çliruar” dhe nuk na ka pushtuar dhe ata e dinë më mirë se çfarë loje luajnë ata shqip – folësa që janë të paguar me siguri nga dikush .

Por ne rregull , ne e pamë që në Prizren jetojnë më shumë turqi se sa shqiptarë por le të diskutojmë pak për shqiptarët në turqi sepse atje jetojnë më se 5 milionë shqiptarë .

“Më 1887 , në Shqipëri kishte tre mijë shkolla , prej të cilave një mijë e dyqind shkolla publike osmane . Po aq edhe greke , treqind shkolla bullgare , serbe dhe vllahe , shkollë shqipe vetëm një , me drejtor , Pandeli Sotirin” – Ismail KADARE .

Asnjë popull në botë nuk ka përjetuar një dhembje të tillë dhe ende ne e quajmë Perandorinë Osmane “aleate” tonën por kjo nuk duhet të ndodhë kurrë .

Por shqiptarët në turqi nuk kanë një shkollë të vetme shqipe dhe kjo për mua është një tepricë e madhe që unë nuk mund t’a duroj dhe askush tjetër nuk po mund t’a duron këtë gjendje të shqiptarëve të Turqisë sepse në atë shtet famë – keq vetëm gjuha shqipe flijohet kurse gjuhët e tjera nuk flijohen fare .

A mund të quhet “aleat” pushtuesi që na ndjeki për 500 vjet ose për 5 shekuj të tërë ?
Por pyetje më e rëndësishme që unë e bëj është se si mund të quhet “aleat” ai që në shtetin e vet nuk e lejon shqiptarin ta mësojë gjuhën e tij sepse në Turqi janë më se 5 milionë shqiptarë dhe ata shqiptarë nuk konsiderohen minoritet në Perandorinë “tolerante” por konsiderohen si “turqi” dhe kjo është mëse e vërtet .

Por nëse Turqia duhet të jetë “aleate” e jonë edhe pse asnjëherë nuk do të bëhet e tillë , së paku duhet t’i shkollojë shqiptarët në Turqi , të hapen shkolla shqipe por jo , turku nuk e do këtë dhe përsëri na quan neve “vëllezër” por nuk e di se si ka fytyrë t’a thotë një gjë të tillë të neveritshme .

“I urrej viktimat që respektojnë ekzekutorët e tyre” – Jean Paul Sartre