Etimologji – fjala ZOT

Etimologji – fjala ZOT

610
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Besir BAJRAMI

Z – Rezet… Zeusi – (Njihet edhe si Zojs), Zoni (“zëri” i perendisë)… Vetëtima… te mali i shenjt Dodona (qe njihet edhe si mali i vetëtimave) i Zeusit pellazgjik… (Krijimi i jetes nga Zoti, fjala e Zotit (Thotit), denimi i Zotit… vijne simbolikisht nga qielli…) – Z dhe R jane e njejta gje. A-R (rreze drite, shkelqim)

O – Dielli – Ylli – Galaktika – Gjithesia…

T – Njeriu – Dheu – Toka

Herodoti:
“Pellazgët ma parë luteshin masandej u dhuronin kushte hyjnive. Asnjë hyjnije nuk i jepnin emën as mbiemën. Popuj që erdhën mbrapa, prunë hyjni të tjera (paganizmin), ose ju a ndërruan emnat hyjnive që gjetën.

Priftënt e tyne sollën me veti themele besimesh e sjellje besimtare. Në ato kavaljeta priftënija pellazge kishin të vlerësuar mikpritjen si edhe bashkatdhetarët e tyne.”