Qyteti i lashtë ILir Më i Madh/ Mega Polis DELMINI/Delminium, ku gjendet...

Qyteti i lashtë ILir Më i Madh/ Mega Polis DELMINI/Delminium, ku gjendet saktësisht?!

2120
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

The toponym Delminium has the same origin with the name of the tribe of the Dalmatae, which is connected with the Illyrian word delmë, dele in modern Albanian, which means sheep in English.

Wilkes, John (1995). The Illyrians. The Peoples of Europe. Wiley-Blackwell. p. 244. ISBN 0-631-19807-5.

Stipčević, Aleksandar (1977). The Illyrians: History and Culture. History and Culture Series. Noyes Press. p. 197. ISBN 0-8155-5052-9.

Delminium /dælmɪinəm/ was an Illyrian city and the capital of the Dalmatae which was located some where near today’s Tomislavgrad, Bosnia and Herzegovina, in between known as Duvno, under which name it also was the seat of a Latin bishopric (also known as Delminium).

Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5, Page 188, “… after whom the Roman province Dalmatia was named, their own name being derived from their principal settlement Delminium near Duvno. Beyond the Dinara, Delmatae occupied the plains of Livno, Glamoc, and Duvno, …”

SALONIANA ishte një vendbanim ilire i Delmatae !

Vendndodhja e mundshme është Imotski/ Emotha në ditët e sotme.

Saloniaa was an Illyrian settlement of the Delmatae.

The possible location is modern-day Imotski.

Jezuiti i Italisë Daniel Farlati nga viti 1751 e quajti ” Illyrici Sacri, Tomus Sekundi, Ecclesia Solinitana ” e cila në shumë vende shfaqen listat dhe përshkrimet e Delmatae të lashtë.

Në kohën që pasoi pas librave të Farlati pothuajse shumica e historianëve që kanë studiuar Delminian kanë pasur një bazë të caktuar- pjesërisht vetëm te Farlati.

Në terma Delmata dhe Delminia është e rëndësishme të thuhet se në shkrimet dhe të dhënat e lashtë shumë më tepër përmenden vetë Delmatae, ndërsa qyteti Delminium përmendet vetëm në disa shënime të lashta, dhe shumë më shpesh të përmendura në tekstet mesjetare.

Megjithatë, edhe pse të dhënat janë të vjetra,ato që dëshirojnë të kuptojnë apo të eksplorojnë se ku saktësisht është e vërteta para-romake Delminium, duhet të jenë bazë dhe argumenti themelor i çdo përpjekje të mëtejshme për të shpjeguar vendndodhjen e saj,

Ndër antikitetet themelore dhe origjinale janë përshkrimet e mëposhtme; gjeografi i famshëm Straboni vuri në dukje se fusha Delmion gjendet atje ku kulloten delet,

Historiani romak Appiani vë në dukje se Delmion qyteti i ngurt i lartë në kuadër të qytetit më të dhënat e vlefshme i përmendur tashmë nga Straboni në fjalinë e tij se është ‘Delmion mega polis “që është një qytet i madh, dhe shumë i rëndësishëm, dhe ndoshta të dhënat më të rëndësishme të kohës së lashtë të Delmionit.

a1foto 1. Megalopolis para historike-ilirike Mošnjača – fushë Roško – qyteti më i fuqishëm dhe më i madh ilir në një lartësi prej më shumë se 1100 metra – Delmini origjinale?

Motski Italian: Imoschi; Latin: Emotha, later Imota is a small town situated on the northern side of Biokovo massif, Dalmatian Hinterland, Croatia. As of 2011, the town population is 4,757 and the total municipal population is 10,764. Imotski has a very mild and pleasant climate with many sunny days.

a3Unique cultural monuments in Croatia

Pločasti stećak u Cisti Velikoj

Grave of the legionary soldier Caius Longinus from Amblada who died in Delminium. Grave is now located in museum in Split, Croatiaa2 a5 a6