GERHARD MERCATOR: SHQIPËRIA ËSHTË SHUMË E PASUR ME AR DHE ARGJEND...

GERHARD MERCATOR: SHQIPËRIA ËSHTË SHUMË E PASUR ME AR DHE ARGJEND DHE, SIÇ DËSHMON ARISTOTELI, NJË LLOJ ARI I ÇUDITSHËM GJENDEJ ATY

818
0
SHPËRNDAJE
Maskë vdekjeje e artë, ilire

Për atë pjesë që quhet Shqipëri, dihet mirë për të, se është e madhe, e frytshme dhe e bukur.

Për më tepër, ajo është shumë e pasur me ar dhe argjend dhe, siç dëshmon Aristoteli, një lloj ari i çuditshëm gjendej deri asokohe aty.

Gjithashtu, nxirret edhe squfur nga Toka.

Për më tepër, Maqedonia prodhon një gur të çmuar të quajtur Peantides Solinus, i cili i ndihmon femrat për të ngjizur dhe për të lindur fëmijë, siç shkruan Solinusi.
_____________________
Titulli: Historia mundi : or Mercator’s atlas.
Autori: Gerhard Mercator, Jodocus Hondius, Wye Saltonstall
Botues: London, Printed for Michaell Sparke, and are to be sowld in Greene Arboiure, 1637
Foto: Maskë vdekjeje e artë, ilire

Maskë vdekjeje e artë, ilire
Maskë vdekjeje e artë, ilire