Pretorianët, ushtarët më te mirë nga legjionet Ilire !

Pretorianët, ushtarët më te mirë nga legjionet Ilire !

2578
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Fillimisht, Garda Pretoriane u rekrutua nga popullatat e Italisë qendrore (Etruria, Umbria dhe Latiumi sipas Tacitit).

Në atë kohë, pretorianët përfaqësonin ushtarët më të mirë nga legjionet (kryesisht nga Iliria). Ata ishin një grup elitësh ushtarak që nga shekulli i III .

Sipas Cassius Dio, gjatë dy shekujve të parë të Krishtit dhe para reformës së Septimius Severus, Praetorianët ishin ekskluzivisht të kufizuar në Itali, Spanjë (provincë romake), Maqedoni dhe Noricum (Austria e tanishme).

1.Decor Fragment of an Arc de Triomphe 51-52 AD: The Emperor’s Imperial Guard, The Praetorians , featured in a relief with an eagle grasping a thunderbolt through its claws..17990672_448706642132895_3298641289640913767_n

2. A Praetorian soldier from the 2nd century AD – retrieved in Pozzuoli (1800).17951973_448706755466217_8599540613512899914_n

3.Proclaiming Claudius Emperor, by Lawrence Alma-Tadema, oil on canvas, 1867. According to one version of the story of Claudius’ accession to the role of Emperor, members of the Praetorian Guard found him hiding behind a curtain in the aftermath of the murder of Caligula in 41, and proclaimed him emperor.17951509_448709375465955_372917504064300285_n