Dardania Antike dhe Arkeologjike

Dardania Antike dhe Arkeologjike

1272
0
SHPËRNDAJE

E gjetur në Klinë

Nga BrilantGashi
Dihet se Dardania ishte një pjesë e pandashme e Gadishullit Ilirik dhe ishte qendra e Ilirisë së lashtë . Dardania e sotme është edhe Kosova e  sotme por tani Kosova dhe kufinjtë e saja janë tkurrur të gjitha .
Dardania e lashtë shtrihej deri në mesin e Serbisë së sotme dhe përfshinte edhe Maqedoninë e sotme .
Kosova jonë dhe pasuria e saj arkeologjike është e panumërt sepse Dardania ka një histori të lashtë dhe në të kanë ardhur shumë pushtues të ndryshëm .
Arkeologjia e saj është shumë e pasur dhe në tokat e Dardanisë ka shumë sende të lashta që i përkisnin popullatës së kohës dhe më së shumti i përkisnin edhe ilirëve antikë që luftonin kundër armiqëve me të gjitha forcat e veta .
Me një fjalë Kosovën mund t’a quajmë edhe Dardania Arkeologjike sepse në këtë tokë të madhe dardane ka dhe janë gjetur shumë gjësende të lashta që i përkisnin popullatës së kohës dhe madje thuhet se mund të ketë edhe Piramida Ilire që gjenden në Poneshin e Gjilanit .
Lokaliteti më i lashtë thuhet se është Ulpiana antike . Në këtë të fundit janë gjetur dhe bërë shumë gërmime të mëdha arkeologjike ku mendohet se në këtë lokalitet ka egzistuar një qytetërim i lashtë antik dhe ku kanë banuar më së shumti ilirët . Edhe sot e kësaj dite bëhen shumë gërmime arkeologjike .
Janë gjetur gjithashtu edhe në Kaçanik shumë shkrime të lashta dhe sende të lashta . Në Klinë janë gjetur disa mozaiqe të bukura , po ashtu edhe në Dresnik janë gjendur disa mozaiqe të bukura ku mendohet se ka egzistuar një qytetërim i lashtë .
Nëntoka e madhe dardane ka shumë bukuri të mëdha që duhet të zbulohen patjetër dhe kanë se përse të
zbulohen . Ka popuj të tjerë që përpiqen të na i përvetësojnë historinë e lashtësisë sonë që është një lashtësi e madhe . Populli që mundohet të na përvetësojnë lashtësinë dhe pasurit tona arkeologjike janë populli serbë .
Pasi që në lashtësi Dardania ishte një trevë e lashtë dhe përfshinte të gjithë Maqedoninë e sotme dhe një pjesë të madhe të Serbisë . Atëherë mund të themi se edhe në Serbi ka shumë lokacione të lashta ku mund të gjenden shumë sende të periudhës Dardano-Ilire .
Kësaj radhe po ia lë artefakteve të flasin që gjenden sot në Serbi , që janë të marra nga serbët .
Po ashtu në muzeun e Beogradit gjendet një unazë e bukur dardane me shqiponjë . Pra serbët e “mir” artefaktet tona i publikojnë si të “tyret” në muzeume për të “vërtetuar” lashtësinë e “tyre” .
Arkeologji_dardane-800x500-300x188
Sende të vjetra të gjetura në pjesë të ndryshme të Serbisë
E gjetur në Dardani dhe gjendet në muzeun e beogradit!
E gjetur në Dardani ku sot është në Muzeun e Beogradit
Kosovë-Zbulime-të-reja-arkeologjike-në-Dresnik
u1_3
Kosovë-Zbulime-të-reja-arkeologjike-në-Dresnik-3