Ish-kryetari i Kroacisë: “Daçiq harron se ka pasur një Holokaust në Serbi”

Ish-kryetari i Kroacisë: “Daçiq harron se ka pasur një Holokaust në Serbi”

795
0
SHPËRNDAJE

Ish-presidenti kroat në një artikull ka komentuar polemikat mes Beogradit dhe Zagrebit me rastin e ekspozitës “Jasenovac – E drejta për t’u harruar” në selinë e OKB-së Nju Jork, duke thënë se kjo është një vazhdim i “luftës me mjete të tjera”,  mes serbëve dhe kroatëve.

Ai theksoi se është i shqetësuar nga “ustashofolia” në Kroaci, por edhe të motivuar nga ministrin e jashtëm serb Ivica Daçiq duke kritikuar Kroacinë në OKB “nuk ishte i nderuar, kjo nuk është e saktë”, por fjalimi i tij në hapjen e ekspozitës ishte “një nxitje e pastër”.

“Ditën kur ne kujtojmë Holokaustin duhet të jetë kryesisht një mundësi për të parë në oborrin e vet dhe mëkatet tona. Daçiq ka  harruar që në Serbi kishte ndodhur Holokausti dhe se rreth 17,500 hebrenjve në Serbi nën autoritetin kukull të Draže Mihailoviq janë vrarë rreth 15.000 njerëz. Ai harron se hebrenjtë në Serbi kishin veshur shirita të verdhë dhe tashmë fushata e vrasjëve kishte  përfunduar në vitin 1942 se ‘Serbia ishte pastruar nga hebrenjte”, shkroi Josipović.