Si përfundoi një mumje egyptiane në një prej dokumenteve të regjistruara etruske,...

Si përfundoi një mumje egyptiane në një prej dokumenteve të regjistruara etruske, që përfunduan në Zagreb, Kroaci?!

192
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Studimi i një tjetër papirusi që gjendet në pajisjet funerale të vdekjes, është konstatuar se përmban disa kapituj të Librit të vdekur me të dhënat mbi viktimat. Nese-hensu ishte gruaja e Paher-hensua, “robaqepesi ” nga Thebe, i cili ka prodhuar veshje për kulturën e statujës së Zotit Amon.

Si është gjetur një shkrim etruskane rreth një egjiptase në kohën kur Etruskët humben pushtetin në Italinë veriore derisa fuqizohet republika romake, mbetet një nga fshehtësitë më të mëdha të arkeologjisë.

Mumia “Mummy of Zagreb” e mbuluar nga liri, aktualisht është në Muzeun Kombëtar të Arkeologjisë në Zagreb, Kroaci.

Mbulesa fillimisht ishte një libër kodik, i bërë prej liri. Në një moment në kohë, libri i palosur i prerë në shirita për t’u përdorur si një mbulesë për një mumje femërore Egyptiane. Emri i saj ishte Nesi-Hensu, gruaja e një “rrobaqepës hyjnor” nga Thebe, Paher-Hensu.

Letrat etruskase u shkruan me ngjyrë të zezë, dhe kolonat u krijuan me një vijë të hollë me ngjyrë të kuqe.

Si përfundoi një mumje egyptiane në një prej dokumenteve të regjistruara etruske që përfunduan në Zagreb, Kroaci?

Europiani, një fisnik kroat me emrin Mihael Barich, u arratis në Eqypt.

Atje ai bleu mumjen për të shtuar në koleksionin e tij në Vjenë. Ai i dha mumjen Muzeut Kombëtar të Zagrebit në 1859.

Kur mbërriti trashëgimia e tij, u shtuan sende të tjera, përfshirë xhevahire dhe kokën e mumifikuar të një mace.

Dijetarët në fillim mendonin se shkrimet mbi lirin ishin Eqyptiane; u deshën tridhjetë vjet që të vendosnin se ata ishin etruskë, jo Eqyptiane.

Libri i lirit etrusk është restauruar në vitet 1980, dhe sot ka një dhomë të dedikuar në Muzeun Arkeologjik Kombëtar, Zagreb, Kroaci.

tomb entry inscription. Etruscan, 4th c BC, Necropolis of Crocifisso di Tufio, Orvieto, Italy. Photo courtesy Bill Thayer.

A folded linen codex book on an Etruscan sarcophagus. Rome, the Vatican Museums. shqip2shqip3

he Zagreb mummy: the Eqyptian female, Nesi-Hensu.

The Etruscan linen book unfolded

Close-up of the Etruscan letters on the linen above.