Fisha, Mjeda dhe Naim Frashëri për gjuhën shqipe

Fisha, Mjeda dhe Naim Frashëri për gjuhën shqipe

930
0
SHPËRNDAJE

Kjoft mallku ai bir shqyptari
qi ket gjuhë t’perëndisë
trashëgim q’ia la i pari
trashëgim s’ia len ai f’misë

At Gjergj Fishta

 

Përmbi za që l’shon bylbyli
gjuha shqype m’shungullon
përmbi erë që jep zymbyli
pa da zemrën ma ngushllon

* * *
Nji k’to gjuhë që jam tuj ndie
janë të bukura, me themel
por për mue, si diell pa hije
shqipja t’anave ua del…

Ndre Mjeda

 

Gjuha jonë sa e mirë!
Sa e ëmbël, sa e gjerë!
Sa e lehtë, sa e lirë!
Sa e bukur, sa e vlerë!

Naim Frashëri

 

Porsi kanga e zogut t’verës,
q’i vallzon n’blerim të prillit;
porsi i ambli fllad i erës,
q’i lmon gjit e drandofillit;
porsi vala e bregut t’detit,
porsi gjama e rrfes zhgjetare,
porsi ushtima e nji tërmetit,
njashtu a’ gjuha jonë shqyptare.

Gjergj Fishta