ANYTE/Anite një nga Nëntë nimfat e Tokës, nga Tegea e Arcadisë

ANYTE/Anite një nga Nëntë nimfat e Tokës, nga Tegea e Arcadisë

1451
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Straboni, duke u mbështetur te Efori, Hesiodi, Eskili dhe Euripidi thotë se vendbanimi i hershëm i pellazgëve ishte Arkadia.

Anyte of Tegea – listed by Antipater of Thessalonica as one of the Nine Earthly Muses.

Në mitologji, qyteti u themelua nga Tegeates (biri i Lycaonit, mbreti i Arcadia) ose Aleus (një tjetër mbret legjendar Arcadian).

Pausanias, Description of Greece, 8. 45. 1

Homeri liston Tegea në Iliadin e tij si një nga polisat që furnizonin anijet në Luftën e Trojës. Nga periudha arkaike, ose edhe më herët, Tegea ishte një vend i rëndësishëm i kultit të perëndeshës Alea, e cila kishte lojrat e saj atletike – Alaiea – dhe që më vonë u identifikuan me Athenën.

Ajo është një nga nëntë poetët e lashtë Arcadiane të listuara nga Antipater i Selanikut në Antologjinë Palatine.

Ai e quajti atë femër Homerike sepse poezia e saj ishte aq e admiruar.

Pausani pretendon se Anyte dikur ishte vizituar nga zoti Asclepius ndërsa ajo ishte në gjumë dhe i tha të shkonte në Naupaktus për të vizituar një njeri të verbër atje. Duke vepruar kështu, njeriu u shërua dhe ndërtoi një tempull Asclepiusit..

Anyte ishte e njohur për epigramet e saj, dhe ajo i paraqiti temat rurale në zhanër.

24 epigramet që i atribuohen Anyte mbijetojnë sot.

Një nga këto është ruajtur nga Julius Pollux; pjesa e mbetur është pjesë e antologjisë Palatine ose Planudean.

Nga këto, Kathryn Gutzwiller konsideron se 20 prej tyre janë vërtet të përbërë nga Anyte.

Është e mundshme që Anyte përpiloi një libër të poezisë së saj nga epigramet e saj.

Poezia e Anyte është shpesh e interesuar për gratë dhe fëmijët, dhe Gutzwiller argumenton se është krijuar qëllimisht në kundërshtim me epigramet tradicionale, të cilat ishin të përbërë nga një autor anonim nga perspektiva mashkullore dhe urbane.

Prandaj, nga pesë epitafë të shkruara nga Anyte që mbijetojnë, vetëm një shënon vdekjen e një të riu, siç ishte tradicional në zhanër; katër pjesët e mbetura përkujtojnë të gjitha gratë që kanë vdekur të reja.

Ajo dihet gjithashtu se ka epitete të shkruara për kafshët dhe poezinë që feston luftën.

Anyte, G-P 15 (on a temple of Aphrodite looking out to sea)

This is the site of the Cyprian, since it is agreeable to her
to look ever from the mainland upon the bright sea
that she may make the voyage good for sailors. Around her the sea

Anyte, G-P 15në një tempull të Afroditës duke parë nga deti

“Ky është vendi i Ciprias, pasi është i pëlqyeshëm për të
për të parë ndonjëherë nga kontinent në det të ndritshëm
që ajo të bëjë udhëtimin të mirë për marinarët. Rreth saj deti
dridhet duke shikuar imazhin e saj të lëmuar.

Gutzwiller 1993, pp. 75–76.

Gutzwiller, Kathryn J. (13 February 1993). “Anyte’s Epigram Book”. Syllecta Classica. 4 (1): 71–89.
shqipeh1shqipeh2Column drums and the stylobate of the 4th century BCE temple of Athena at Tegea in the Peloponnese. Originally the temple had 6 x 14 columns and was part of the sanctuary dedicated to Athena Alea.

Anyte of Tegea – listed by Antipater of Thessalonica as one of the Nine Earthly Muses!

Ancient Coinage of Arkadia, Tegea

Anite de Tegea, una poetisa

Arkadia/Tegea