GULIELM BLINISHTI ishte nga fisi Matjan (Матесеи / Matesei një ish-stratiot bizantin...

GULIELM BLINISHTI ishte nga fisi Matjan (Матесеи / Matesei një ish-stratiot bizantin !

912
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Gulielm Blinishti (in Albanian; Latin: Gulielmu/Viljem Bliništi;fl. 1279–1319) was an Albanian nobleman of the Blinishti family, first mentioned in 1279, during the Angevin expansion.

Mbretëria e Shqipërisë (Mbretëria e Arbërisë, latinisht: Regnum Albaniae) u themelua nga Charles Anjou në territoret shqiptare që u pushtuan nga Perandoria Bizantine në vitin 1271.

Është një nga tre shtëpitë e ndara mbretërore të referuara si Angevin, që do të thotë “nga Anjou” në Francë. Themeluar nga Charles I i Napolit, djali më i ri i Louis VIII i Francës, mbreti Capetian vendosi së pari Mbretërinë e Sicilisë gjatë shekullit të 13-të.

Sipas Milan Šufflay ai ishte nga fisi Matjan (Матесеи / Matesei një ish-stratiot bizantin

Blinishti (Blenishti) ose Blenisti ishte një familje feudale shqiptare nga Shqipëria e veriut që u shfaq në disa dokumente të shekujve 13 dhe 14.

Ata kishin në kontroll një territori nga Blinishti (një vendbanim, që tani i takon Qarkut Lezhë) deri në malësitë e Shqipërisë së veriut.

Themeluesi i saj i mundshëm, Vladi, fillimisht shfaqet në burimet në vitin 1274 si një shtresë bizantine.

gulielm-blinishtiMë vonë ai u dërgua në Brindisi me titullin e comes (count). Djali i tij, Gulielm Blinishti, u bë marshal i ushtrisë Angevine në Shqipëri. Një tjetër anëtar i kësaj familjeje, Kalojan Blinishti, shfaqet në burime me këtë titull. Kjo familje feudale u shua rreth vitit 1330 si rezultat i konflikteve të ndryshme me mbretërinë fqinje serbe dhe pastaj familjen e Dukagjinit.

Vladi fl 1274-79) .sipas Milan Šufflay ai ishte nga fisi Matjan (Матесеи / Matesei një ish-stratiot bizantin.

Ai është identifikuar me “Blenisti”, i cili së bashku me vëllain e tij Viljem (të identifikuar si Gulielm Blinishti), Jovan Musaki dhe Dimitar Sok u burgosën në Puglia më 1279 për shkak të një rebelimi në Shqipëri.

Ai besohet të ketë qenë paraardhësi i familjes Blinishti aktiv në Shqipërinë e veriut

Gulielm Blinishti ishte një fisnik shqiptar i familjes Blinishti, i përmendur për herë të parë në vitin 1279, gjatë zgjerimit të Angevinës.

Miloš Antonoviq (2003). Qyteti dhe Qarku në Bregdetin e Zetës dhe Shqipërinë Veriore në shek. XIV dhe XV. Instituti i Historisë. f. 272, 336. ISBN 978-86-7743-031-3.

Në vitin 1304, pas shpalljes së aleancës midis shqiptarëve dhe Filipit IV të Francës, ai u bë marshal i ushtrive Angevin në Shqipëri.

Frashëri, Kristo (1964). Historia e Shqipërisë: një studim i shkurtër. faqe 46.

Përmendur në një dem papal të vitit 1319.

Šufflay 1924, f. 202.

Filipi I, Princi i Tarantos, i cili mori titullin Perandor Latine, kishte arritur të bashkonte shumë zotërues në Mbretërinë e Shqipërisë (barones regni Albanie) në jug të Shkodrës: William Arianit, Paul Matarango, Vladislav Jonima, Mentol Musachi, komandanti Andrew Musachi, protosebastos Theodore Musachi, protosebastos William Blenisti dhe numërimin Kaloyan Blenist.

Instituti i Frengjishtes 1941, f. 167.

gulielm-blinishti-1The seated Charles I of Sicily is crowned by Pope Clement IV.

Sicilian Vespers (1846), by Francesco Hayez

gulielm-blinishti-2The entrance of the citadel of Berat, with the 13th-century Byzantine church of the Holy Trinity

The Ardenica monastery, built by Byzantine Emperor, Andronikos II Palaiologos in 1282 after his victory against the Angevins in the Siege of Berat

The church of the Holy Spirit in Palermo.