Federata etruske e 12 qyteteve

Federata etruske e 12 qyteteve

816
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Fahri XHARRA

We keep on believing the teaching that the Greeks and above all the Romans are the peoples to whom the Western world owes its origins. All of this is considerably exaggerated and based on historical falsehoods.(Prof . Graziano Baccolini  )

“Ne vazhdimisht i besojmë dhe  jemi duke i besuar asaj që shkruhet se Grekët dhe Romakët janë popujt  nga të cilët Perëndimi e ka origjinën. E gjithë kjo është e tepruar dhe e bazuar në falsifikime historike  ( Prof .Graziano Baccolini ). Pra , nuk është e vërtetë .

Kësaj radhe do i kapim në gojë ato shënime historike për të cilat bota është shumë e interesuar  dhe se jemi rishtas duke filluar të nxëmë  fshehtësinë  e origjinës dhe gjuhën e një populli  e cila ishte ndryshe nga nga çdo tjetër.   Pra , pak nga pak është duke filluar  të kuptuarit e një bote  pra botës së lashtë Etruske. Bota e civilizuar i detyrohet shumë civilizimit të harruar etrusk. (“Reflections on the Etruscan Civilization By Graziano Baccolini”)

Edhe unë si autori këtij shkrimi i referohem kryesisht punës së madhe të Prof Graziano Baccolonit  i cili ndër të tjera e thotë: “ E vërteta etruske vazhdon të kuptohet drejt edhe pse ishte fshehur nga historianet e ndryshëm , dhe bota e ka ngritur  interesimin e saj në Etruskologji  duke i parë dhe duke i duke demantuar falsifikimet e mëdha të asaj epoke.,

Shikoni “In the past centuries the powerful and unculturated Rome has falsified its own origins and has ignored the legacy of the defeated Etruscan civilization shkruan Prof Baccolini  , pra “ Në shekujt e së kaluarës Roma e fuqishmedhe  dhe e pa kulturuar  e ka falsifikuar origjinën e vet  dhe e ka injoruar civilizimin etrusk nga i kishte edhe rrënjët .federata-etruske-e-12-qyteteve

 

(Më vjen shumë keq që edhe shkenca shqiptare është shumë larg nga e vërteta historike e të kaluarës sonë , është shumë jo vetëm për keqardhje por duhet të jetë  edhe i dënueshëm qëndrimi fëmijëror ndaj historisë dhe përbuzja e saj nga gjithkush dhe askush  )

Legjenda e Federates se 12 qyteteve etruske  apo e Ligës së qyteteve etruske   i përshkruhet vëllezërve Lidias  ( të bijtë e mbretit të :ydias ) Tarkunit dhe  Tyrrenit  (In Etruscan mythology, Tyrrhenus (in Greek: Τυρρηνός) was one of the founders of the Etruscan League of twelve cities, along with his brother Tarchon. Herodotus[1] describes him as the saviour of the Etruscans, because he led them from Lydia to Etruria; however this Lydian origin is to be debated as it contradicts cultural and linguistic evidence, as well as the view held by both the Etruscans themselves and by other Etrusco-Roman and Greek ancient sources [2][3][4]. His name was given to the Etruscan people by the Greeks. The Romans extended this use to the sea west of Etruria: the Tyrrhenian Sea. )

Interesant është që Tarkuni mbeti vetëm   në emrin e qytetit Tarkna , kurse Tyrreni   me Tyrrenet – Deti Tyrren apo emri alternative i Etruskëve. Besoj që veç e dini që etruskët janë  lydianët e Azisë së Vogël .Edhepse nuk ka siguri të madhe se cialt qytete e formonin Federaten e qyteteve ,por si do qoftë besohes në këto : : Arretium (Arezzo), Caisra (Caere ose sot Cerveteri), Clevsin,(Clusium ose Chiusi), Curtun (modern Cortona, Perusna (Perugia), Pupluna (Populonia), Veii, Tarchna (Tarquinii ose sot Tarquinia-Corneto), Vetluna (Vetulonia), Felathri (Volaterrae ose sot  Volterra), Velzna (Volsinii ose sot Bolsena), and Velch (Vulci or modern day Volci).federata-etruske-e-12-qyteteve-1

Liga ishte një konfederatë ekonomike dhe fetare, mirë e menaxhuar. Të gjitha shënimet për këto që po flasim  janë gjetur në gurët e varrezave. Sipas Livyt , shteti nga 12 qytetet  takohej një herë në vit në Fanum Voltumnae në Volsinii , ku zgjidhej lideri që do e udhëhiqte konfederatën.

Fahri Xharra,24.02.18
Gjakovë