DIALEKTET E LASHTA “GREKE”

DIALEKTET E LASHTA “GREKE”

894
0
SHPËRNDAJE

Peloponezi Pellazgo-Arkadian, ne lashtesi, sipas studiuesve kane folur dialektin AEOLIK te greqishtes, qe sipas tyre ishte djalekti me i lashte prej te cilit kane dale djalektet e tjera te kesaj gjuhe, si Joniku, Doriku dhe Atiku. P

ra djalekti i lashte AEOLIK po te doni mund ta quani edhe Pellazgjik. Pellazgët, flisnin një gjuhë njërrokëshe e njëjtë me dialektin GEG.. Për të gjithë ata që nuk e dinë kuptimin e dialektit GEG njërrokësh po jua shpjegoj..

Ajo është shkalla parë e evolucjonit dialektikorë të homosapjens, domethënë para se të flitej gjuha njërrokëshe njerëzit flisnin me shenja dhe me gishta, duke thirrur njëritjetrin vetëm me tinguj..

Cuditerisht dialekti AEOLIK apo gjuha pellazge per historianet IndoEvropian eshte pa gen. Sipas tyre Pallazgjistja ose AEOLISHTJA njërrokëshe, nuk ka nje popull te cilin e perfaqeson.

Te kunderten qe ne djaliktin e Jonishtes jane Jonet, pas Dorishtes jane Dorët dhe pas dialektit Atik jane popujt e Atikës. Dua të kujtoj se JONET-ATHINASIT DHE DORET, për Homerin ata ishin të gjithë Pellazgë. Tre dialektet greke Aeolishtja, Jonishtja dhe Dorishtja, të gjtha këto dialekte janë me origjinë Pellazge, e pranuar edhe nga vetë studjusit e lashtë .

Aeolishtja, ishte pellazgishtja GEG njërrokëshe, që nga Aeolishtja lindi Jonishtja.. Ndërsa gjuha Dore mundet të jetë ajo që, sot quhet Arvanishtja Toskë.. Një krahasim të vogël dua bëj psh. Dorët e quanin Ujin=Oi, në të njëjtën mënyr i thojnë edhe Arbëreshët e ITALIS; pra Oi = Uj..

Ata Arvanitas Arbëreshë që kanë bërë edhe këngën e famshme (MOJ E BUKURA MORE), i kan kënduar këngën Peloponezit, që dikur quhej MORE, të cilët ata jetonin në territorin të ashtëquajtur greke , që nga kohra që nuk mbahen mend..

Bota akademike dhe katedrat historike arritën të vendosin një fjalë apo më saktë një parafjalë magjike të quajtur PROTO, e cila merr arsyen shkencore, bije fjala, nga koha e Platonit deri ne periudhat me të hershme të historisë HOMOSAPIENESVE.

Kjo gjetje universale të shkencave sociologjike në këto 200 vitet e fundit e shfrytëzuan fjalën magjike PROTO për të bërë së bashku vajin me uthullën, si në rastin e Maqëdonëve dhe të PROTOmaqëdonëve.

Në historinë e Greqisë edhe në historinë e Romës, studiues seriozë të histografisë afirmojnë se themeli i këtyre dy perandorive të medha ishin Pellazget.

Teoria indo-evropiane e anashkaloj kete popull hyjnor duke e quajtur si popullsi Proto Indo Evropiane, ose popull autokton mesdhetare ( pra jo Indo-Evropiane). Histografia i permend Dardanet si Ilir per here te pare ne shekullin e V p.K, permes Herodotit.

Por Dardanet permenden edhe nga autoret antike ne shekullin XVI para krishtit si banore te pare qe populluan Arkadine, zemren e peleponezit dhe se ata Dardanet ishin gjeneza ose pjella e Pellazgeve. Prej ketu burojne te gjitha gjenealogjite mitologjike te fiseve e popujve te lashte.

Si Thesprotet, Kaonet, Molloset, Maqedonet,Trojanet, Tyrrhenet, Etrusket, Romanet etj. Dardanet Arkadian te peloponezit ne shekullin XVI p.K, jane molla e sherrit per historigrafine. Prania e tyre atje vendos teorinë Indo-Evropiane jo nje pikepyetje te madhe, por nje pikeçuditese kolosale.

Sipas kesaj teorie indoevropiane, (Pellazgo Arkadianët Dardanet) nuk jane Indo-Evropian, sepse Indo-Evropianet erdhen ne keto rajone ne vitet 1100 para krishtit. Ne planin filologjik ata nuk kane qene foles te gjuhes Indoevropiane.

Personalisht mendoj se po te ishte shkruar historia e vertet do te ishte folur per Dardanët Greko Arkadian, Dardanët Trojan, Dardanët Frigjiane, Dardanët Ilir, Dardanët Thrakas, Dardanët Maqedon, dhe Dardanët Romak.