Një ndër qytet më të lashta të Evropës “Prizreni”

Një ndër qytet më të lashta të Evropës “Prizreni”

1347
0
SHPËRNDAJE

Qyteti i Prizrenit, në bazë të të dhënave arkeologjike, është një ndër qytetet më të vjetra të Evropës.

Në shekullin V para Krishtit, përmendet emri Peterzen.

Në vitin 1919, qyteti i Prizrenit ishte seli e Ipeshkvisë Bizantine.

Gjatë shekullit XII deri në shekullin XIV, në këto treva u vendosën prestarët e popullsisë sllave.

Të dhënat arkeologjike lënë të kuptojnë se ky territor ishte i banuar që nga antika ku njihej me emrin Theranda, në gjeografinë në shekullin e dytë para Krishtit.

Në këtë trevë banonte një popullsi dardane.

Në kohën e sundimit të mbretërve Dushan dhe Urosh, Prizreni herë pas here ishte selia e mbretërisë së tyre.

Për më shumë, ndiqeni kronikën të përgatitur nga “Zëri”, për historinë e qytetit të lashtë të Prizrenit.

Related image